COLUMN: ‘Weer geine vaan us’

‘Weer eine vaan ’t CDA’. ‘Weer ‘nne Hollender’. ‘Wienie weurt eine vaan us ‘ns börregemeister’. ‘Höllup weer eine vaan bove’. ‘Alweer een Hollandse knop wat niks weet van Maastricht’. ‘Weer eine zoonder de Mestreechter geis’. ‘Ene Brabander, verstaat en spreekt geen woord Mestreechs’. ‘Besjaomend wie der nao ut vollök geluusterd weurd'. 'Mien meining deit der neet tow, ze doen toch wat ze wèlle!’. ‘Ochnei, toch geinne huillender toch he... 'T aller belangriekste publiekelijke optreije vaan de börgemeister is de Machseuverdrach.’

Wim Hillenaar is donderdagavond voorgedragen als de aanstaande burgemeester van Maastricht. Tegenwoordig hoef je geen antropoloog of socioloog te zijn om met succes bij een dergelijke voordracht te raden naar de schrijfsels van het vaste groepje Maastrichtse reaguurders. Je klikt op Facebook en je krijgt gratis en voor niks in je eigen zedeleer een heerlijk avondje onvervalste Mestreechter Revue voorgeschoteld.

Ik kan mijnheer Hillenaar verzekeren dat hij niet al te zenuwachtig hoeft te worden van de one-liners die uit de lokale onderbuik via social media de ruimte in worden gebraakt. Was het iemand uit een Limburgs dorpje geweest, erger nog eine oet Kirchrao of Heële, waren de opmerkingen niet veel anders geweest. Sterker nog: in het geval van iemand uit Parkstad werd gelijk de ketel met pek gereed gemaakt en was geen gans of eend uit het stadspark zijn veren meer zeker.

Om de nieuwe burgemeester nog meer moed in te spreken: zelfs als een Maastrichtenaar burgemeester wordt van zijn eigen stad is het geen abc’tje dat die op voorhand op het schild zal worden gehesen. Zeker niet als die lid is van een van de traditionele partijen. De reacties dan: ‘Weer eine vaan de elite’. 'Wienie weurt ‘t ‘ns ‘nne kier ‘nne gewoene Mestreechteneer’. ’t Zal wel, die/dee had al väöl vrundsjes in’t stadhoes’. Mocht u soms denken: ‘Höbste häöm weer, altied euverdrieve’. Het zijn quotes die ik al jaren met me meedraag. Ik hoorde of las ze bij ’t oetrope vaan ‘nne nuije stadsprins.

Heel erg consequent in oordelen is de gemiddelde oer-Sjeng overigens niet. Niet alleen wat betreft een mening hebben over het profiel van een burgemeester. Het schoolvoorbeeld van het uitkotsen dan wel omarmen van iemand vaan hei of zjus neet vaan hei zijn wat mij betreft Bryan Smeets en Willie Brokamp. De eerste, een geboren en getogen gamin oet Mestreech, die vanwege veel meer geld verdienen een niet meer dan logische stap maakte van MVV naar De Graafschap. En uitgerekend bij zijn eerste bezoek met die ploeg aan de Geusselt deed 'ie waarvoor Smeets betaald kreeg: de winnende goal scoren. Wat een haat kreeg hij over zich heen. En de Blonde Pijl? Brokamp, geboren en getogen in het epicentrum van Kerkrade, Chevremont. Nog steeds wordt hij op handen gedragen door duizenden Maastrichtenaren. Immers hij was de spil van de gouden MVV-jaren.

Het kan dus – zoals altijd – verkeren. Wat dacht u van de nieuwe trend? Het waarom en wanneer is mij ontgaan. Op Facebook wordt inmiddels gebezigd dat je zeker geen Maastrichtenaar bent als je niet weet waar Toon Hermans heeft gewoond. Dat was toch die man uit Sittard? Die man die ging wonen waar de kale sjiet vaan Mestreech de echte Mestreechtenere – die oet de Stokstraot – heet weggejaog?

Laurens Bouvrie.