RTV Maastricht

COLUMN: Maastricht van dertien in een dozijn naar Oranjegloed ‘daar wil je zijn’ Koningsstad

Heel lang was Maastricht niet bepaald een stad waar Koninginnedag – en later Koningsdag – uitbundig werd gevierd. De laatste tien jaar kleurde de stad van flets naar een iets voller oranje kleur; met name de vrijmarkt kreeg de laatste jaren steeds meer voet aan de grond. Daar bleef het dan ook wel bij. Tot het jaar 2022.

Een jaar geleden vierde Koning Willem-Alexander en familie zijn verjaardag in Maastricht. Een prachtige en frisse programmering, een relaxte sfeer en een volle, maar van de vroege ochtend tot late avond gezellig centrum, maakte van de stad van Sint Servaas, Vastelaovend en André Rieu een Koningsdagfeest dat de Oranjes, maar ook de Maastrichtenaren zelf, met plezier aan terugdenken. Nadat eclatante succes werd de grote vraag niet lang ontweken. Blijft het bij deze eenmalige – voor Maastricht zo ongekende – Oranjebeleving? Of komt er een vervolg? Het antwoord is inmiddels gegeven op 27 april 2023. Het Vrijthof festival Oranjegloed en tal van andere oranje hotspots op andere locaties zorgde voor heel veel drukte vanaf de parken tot in de binnenstad. Dat smaakt bij (horeca)ondernemers en Koningsdagvierders ongetwijfeld naar meer. Aan de Gemeente Maastricht, organisatoren en alle andere betrokkenen en verantwoordelijken de uitdaging met een uitgekiend plan te komen het leuk en beheersbaar te houden.

Afgelopen Koningsdag werd via de diverse nieuwskanalen het publiek opgeroepen niet meer naar Amsterdam, Rotterdam of Breda te gaan. Een oproep die voor Maastricht voor de 27ste april nog ver weg lijkt. Het is te hopen dat dit ook zo blijft. Nu de stad in twee jaar tijd een 'place to be' is geworden voor Koningsdagfans kan dat de komende jaren snel veranderen. Stond Maastricht tot voor de coronatijd in de Eredivisiestand van Koningsdagfeesten ergens onderaan in het rechter rijtje; na 2022 en 2023 is de stad een serieuze subtopper geworden; ook nog eens met de potentie een topper te worden. De komende Koningsdag zal – onder de juiste weersomstandigheden – met zekerheid de drukte alleen maar groter zijn. Dat zal in ieder geval al moeten betekenen: de binnenstad van Maastricht vanaf de vroege ochtend vanaf de singels afsluiten voor verkeer. Ook voor brommers en fietsers. Toch in ieder geval te beginnen in het Jekerkwartier. Dat daar dit jaar nog regulier verkeer mocht komen, was onbegrijpelijk.

Een ander belangrijk aspect zal – zonder twijfel – worden: hoe groot in aantal vierkantenmeters en hoe hoog in decibellen mag Oranjegloed worden? Het feest dat afgelopen donderdag volgde op de traditionele bijzondere vlaggenparade was in alle facetten een van nagenoeg perfecte omvang in grootte en sfeer. Door een bijzondere samenwerking tussen het Maastrichtse Oranje Comité en de Stichting Vrijthof Concepts, kreeg het publiek vanaf een uur of elf in de ochtend tot diezelfde tijd in de avond een heerlijke Koningsdag voorgeschoteld. Na de klassieke viering in de ochtenduren en een sportinstuif ging in de middaguren de eerste editie van festival Oranjegloed van start. Om in muziektermen te spreken: de programmering bleek een regelrechte hit. De artiestenparade paste precies in de sfeer van een feest voor iedereen. En passant bewezen de ondernemers achter Stichting Vrijthof Concepts ook nog eens dat hard, harder, hardst en dj’s met heel veel beats in hun programma echt niet nodig zijn om een breed publiek een heerlijk feest voor te schotelen. Kortom: het uitgekiende artiestenprogramma, goed overleg met de bewoners van en rond het Vrijthof, een meedenkende gemeente Maastricht en de Slivvenier is nne Mestreechteneer traditie (goed feest weer) maakte van Oranjegloed een – zo gaat dat in Maastricht – een potentieel toekomstig lid van het grote en eeuwenoude gilde ‘Mestreechter Tradities’.

Waakzaamheid en strengheid is evenwel geboden. De druk van buitenaf en misschien ook wel de Ehrgeist van binnenuit kan al snel zorgen dat Oranjegloed – net zoals de 11de van de11de – niet wenselijk is. Dat zou heel erg jammer zijn.

Laurens Bouvrie

Laurens Bouvrie