RTV Maastricht

COLUMN: Maastricht geen stad van de bonte boerenzakdoeken maar geitenwollen-sokken-groen

Dat geen Hollander meer zegt dat Maastricht een slaperig conservatief provinciestadje is. Toen de carbid- en dieseldampen van de Provinciale Statenverkiezingen in de vroege donderdagochtend waren opgetrokken, kleurde zo ongeveer compleet Nederland de kleur van de nagellak van Caroline van der Plas.

Niet in Maastricht. Neen, het werd ook niet het zondagse groen van het CDA of het progressief-liberale van D66. Het werd, geitenwollen-sokken-groen. De Limburgse hoofdstad gaf woensdag, net zoals de meeste universiteitssteden - zelfs de stad Groningen - de meeste stemmen aan GroenLinks. Wie had dat 50, wat zeg ik, 30 jaar geleden kunnen bedenken? Een linkse geitenwollen-sokken-partij die in de stad waar pastoor en fabrieksdirecteur decennialang virtueel de grootste politieke partij vormden. Het waren immers geen gemeenteraadsverkiezingen. Het zegt toch wel veel over de transformatie die Maastricht al jaren op allerhande gebied ondergaat.

Ere wie ere toekomt; nu vooral toch eerst de blauw-wit-rode vlag voor de BoerBurgerBeweging (BBB) heisen. Oeps, zag ik net op het journaal dat al die vlaggen weer vervangen worden door rood-wit-blauw? Wat zegt u? Die hebben ze gewoon omgedraaid. Sorry, ik ben een stadsjongen, dus niet de allerhandigste en niet heel erg behept met praktisch inzicht. De BBB heeft het allerbest en allerslimst het conservatieve en het geen-vertrouwen-in-politiek electoraat naar zich toe weten te trekken. Dat is razendknap. In die tegenwoordig roerige hoek waar behoudendheid en wantrouwen tegen alles wat anders is - vrij vertaald: de wat den boer niet kent dat vreet ie niet-mentaliteit - lopen flink wat figuren rond die dit om welke reden dan ook ontevreden electoraat al jarenlang met demagogie en collectief cliƫntelisme flink wat vette - uiteraard van varkens uit Nederlandse megastallen - worsten voorhouden. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas verschalkte met speels gemak alle populistische haantjes en kippetjes die Nederland rijk is.

De verhoudingen voor de Provinciale Staten en Eerste Kamer zijn nu bekend. Dat gaat nog wat worden. Het heeft er alle schijn van dat de komende jaren de Ajax - Feyenoord van het politieke toneel er een wordt tussen FC Boerenzakdoekjes en Spcl. Geitenwollen-sokken. Ik kijk met spanning en ook met enig optimisme uit naar deze tweestrijd. Ik vermoed namelijk dat - nu beide kemphanen aan elkaar veroordeeld zijn - dat FC Polderen de grote winnaar gaat worden. Maar dat is iets voor later.

Overigens is het niet zo dat de BBB niet goed scoorde in Maastricht. Neen, geen ruime zestig! procent zoals in het Twentse Tubbergen. Daar is geen universiteit, maar barst het wel de varkenshouderijen en dus boerenzakdoeken, tractoren en gezond boerenverstand. In Maastricht stemde ruim acht procent van de kiezers op de partij van Caroline van der Plas. Dat is toch een opvallend resultaat. Ik heb nooit geweten dat in de stad waar de oer-Sjeng nogal de neus ophaalt voor alles wat van buiten de stad - dus boer - komt, zelf zoveel boeren, toch in ieder geval sympathisanten, binnen de stadsmuren heeft wonen. Wat dat betreft kijk ik eigenlijk nu al uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Ben toch wel nieuwsgierig wie de Maastrichtse boeren zijn.

Laurens Bouvrie