Cijfers moord en doodslag: in Maastricht werd in 2022 één moord gepleegd

Uit cijfers die De Telegraaf opvroeg bij politie en de website moordatlas.nl blijkt dat er vorig jaar in Limburg 17 mensen zijn vermoord. Een van de moorden vond plaats in Maastricht. 

De meeste moorden (16)  werden in de stad Rotterdam gepleegd. Daarna volgt Amsterdam met elf moorden. 

Landelijk ligt het aantal moorden in 2022 (133)  ongeveer op gelijk niveau met de jaren ervoor, zo meldt 1L. In 2021 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 126 mensen om het leven. Het jaar ervoor waren dat er 121.

In Limburg was het aantal moorden vorig jaar wel hoger dan de voorgaande jaren. Omdat het CBS geen exacte aantallen per provincie geeft, is niet bekend hoeveel mensen er in 2021 exact gedood werden in onze provincie.  In de vijf jaar voor 2022 werden in Limburg 48 mensen om het leven gebracht. Dat is een gemiddelde van zo'n tien slachtoffers per jaar.

De moord in Maastricht vond vorig jaar plaats in maart. De politie trof die avond in een woning aan de Lambrecht van Middelhovenweg een overleden persoon aan. Hij was doodgeschoten door zijn vader. Deze had daarna zichzelf neergeschoten. Later overleed ook hij.

Bron: 1 Limburg/moordatlas.nl