Onderzoek: 'centrum Maastricht minst hete binnenstad van Nederland'

Volgens een onderzoek van platform Innovation Origins blijkt het centrum van Maastricht koeler dan andere binnensteden van Nederland. 

Innovation Origins baseert zich op cijfers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en informatie van satellieten van NASA.

Daaruit bleek dat zowel Amsterdam en Maastricht behoren tot de steden met het koelste centrum. Op de twee heetste dagen van afgelopen zomer, 12 en 13 augustus, werden in de hoofdstad de grondtemperaturen bijna nergens hoger dan 45 graden Celsius. In Maastricht werd het in die dagen op de heetste plek ‘slechts’ 43,6 graden. De allerheetste plek lag op het Utrechtse Jaarbeursplein, daar kwam het  – op een plat donker dak – op 13 augustus tot zo’n 55,5 graden.

Groen en water 

Volgens Innovation Origins zijn de lagere temperaturen in Amsterdam toe te schrijven aan de westelijke ligging en omdat het water in de vele grachten verkoeling brengt. In Maastricht is het minder heet vanwege het hoge aantal openbare plekken groen en de aanwezigheid van de Maas die zich langs de stad slingert.

Bron: 1L en Innovation Origins