Centre Céramique voegt 40.000 kranten toe aan digitale databank Delpher

Deze maand zijn 40.000 Limburgse kranten uit de depotcollectie van het Centre Céramique toegevoegd aan de digitale kranten databank Delpher. Landelijk voegden bibliotheken op 6 december ruim 259.000 krantenafleveringen aan de digitale zoekmachine toe.

Doelstelling Koninklijke Nederlandse Bibliotheek

Op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Bibliotheek worden kranten vanaf 1783 tot zo’n 50 jaar geleden digitaal beschikbaar gemaakt. Kranten van recentere aard mogen daaraan niet toegevoegd worden vanwege het feit dat deze nog niet rechtenvrij zijn. Via een website https://www.delpher.nl/ krijgt men toegang tot de database. De Koninklijke Nederlandse Bibliotheek heeft als doelstelling om uiteindelijk een nationale digitale bibliotheek te realiseren die vrij toegankelijk is voor publiek. Daarbij investeert zij in het lokaal digitaliseren, zo ook bij het Centre Céramique.

Maar wat is er zo leuk aan Delpher? 

"Als je in Delpher gaat zoeken kun je terug duiken in de tijd", zo vertelt conservator van het Centre Céramique Joes Minis. In een krant uit de jaren '70 van de vorige eeuw zien we in aanloop naar kerst advertenties. "Wij maken ons tegenwoordig op voor het kerstdiner met kalkoen, maar in de jaren '70 kon je indruk maken met mandarijnen op siroop". Een advertentie met een toen net opkomende kunstkerstboom, wintermode en andere reclame en nieuws uit die tijd, geven een beeld over hoe de mens de wereld, en vooral in welke mate, ervaarde. "Je realiseert je eigenlijk pas hoeveel informatie iemand via de krant maar tot zijn beschikking had. Eigenlijk krijg je een kijkje in de waan van de dag destijds", aldus Minis.

Betrouwbare bron

Delpher is een veel geraadpleegde bron als het gaat om genealogisch onderzoek, hoe bepaalde familieverhoudingen, -geschiedenissen of stambomen in elkaar zitten bijvoorbeeld. De krantendatabase is een van de weinige bronnen die zeer betrouwbaar blijkt als het gaat om het controleren van geboorte- of overlijdensinformatie of wanneer en met wie iemand trouwde. Denk aan rouw- en geboorteadvertenties, maar ook huwelijksaankondigingen waar vaak de andere familieleden en de toenmalige adressen bij staan vermeld. Senior informatie expert bij het Centre Céramique Marc Rodenburg stelt zelfs dat Delpher voor veel mensen in deze wereld van fake news vaak de juiste informatie biedt als het gaat om de recente geschiedenis. Juist omdat het meer houvast geeft als het gaat om betrouwbare informatie over bepaalde gebeurtenissen uit het verleden. Uiteraard moet je wel nog rekening houden met de interpretatie van de journalist.


Meer nieuws