Buurtpark Groene Poort Oost krijgt vorm

Er is de laatste jaren flink voor gevochten, het buurtpark Groene Poort Oost op het voormalig terrein van voetbalvereniging Scharn, dat ooit ook nog eens het domein van krakers was. Inmiddels is er hard aan gewerkt, en krijgt het park langzaamaan vorm. Op zaterdag 6 mei is er op het park in aanbouw een info-middag waarop belangstellenden ook nog ideeën kunnen aandragen.

Een groeiende groep vrijwilligers hebben er flink de handen uit de mouwen gestoken, de afgelopen tijd. Maar de plannen voor het buurtpark in Scharn zijn dan ook ambitieus. Voorzitter Harry Schouten van Stichting de Groene Poort Oost is er vol van. "Afgelopen weekend is er ingezaaid, en er zijn appelboompjes geplant. Er komt hier onder andere een voedselbos, een natuurbos en een podium voor theater."

Verbinding

Het park gaat educatieve doeleinden krijgen maar is vooral bedoeld om meer verbinding te hebben in de buurt. "We hebben in de coronatijd gezien hoe belangrijk het is, dat je de mensen in je eigen straat en wijk kent. Samen dingen doen, en dan vooral buiten, dat schept een band", zegt penningmeester Rob van Acker van Stichting de Groene Poort Oost. "Gelukkig hebben we al heel wat vrijwilligers, zij kunnen zich aanmelden via onze site. Maar het is niet per sé nodig om vrijwilliger te zijn om te genieten van dit park, het moet iets worden voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen zich er thuis gaat voelen". 

Hergebruik

Om de plannen ten uitvoer te brengen maakt men onder andere gebruik van geld vanuit de Burgerbegroting. Maar het project won ook een prijs bij het initiatief 'Onze Buurt'. "Ook de gemeente helpt ons goed. En verder zijn we echt circulair bezig", vertelt Rob van Acker. Dat hergebruik komt op veel plekken van het park tot uiting. Rob wijst naar een berg grond aan het begin van het terrein. "Die grond is bedoeld voor het voedselbos, en komt uit Valkenburg. Daar kwam grond vrij op een terrein waar een nieuwbouwwijk gerealiseerd wordt, en het compost wat daar ligt, krijgen we van de gemeente. Verder zijn de relingen en onderdelen van de banken gemaakt van de hekken rondom het voetbalveld dat hier ooit was."

Info-middag

Op zaterdag 6 mei is er op het terrein een info-middag. Het moet een middag worden waarop mensen zien wat er in de toekomst in het park te beleven is, maar waarop men ook ideeën kan komen aanbrengen.

Meer informatie is te vinden op de website van Stichting de Groene Poort Oost. 

Foto: Ronald van den Hoven RTVM