Burgemeester reageert op uitspraken over criminaliteit

De uitspraken die burgemeester Annemarie Penn-te Strake deed in een NPO Radio 1 interview, waarin ze onder meer zei dat criminelen de baas in Limburg zijn hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien. Aan RTV Maastricht legt ze uit wat ze er nu eigenlijk mee bedoelde.

Ze legt uit dat de politie reageert op zaken die binnenkomen, zoals bijvoorbeeld aangiftes. Maar de politie gaat ook zélf op pad om zaken op te sporen en te onderzoeken, en daar komt de politie in Limburg niet meer aan toe.

Politiek
Tiny Meese van Partij veilig Maastricht is blij met de uitspraken van de burgemeester: "Het wordt tijd dat er eens met de vuist op tafel geslagen wordt". Partij Volt is juist kritisch dat de burgemeester de problematiek alleen maar in een talkshow toelicht. De partij verwacht van de burgemeester meer daadkracht. 'Ik neem aan dat zij de telefoonnummers van de burgemeesters van Aken en Luik in haar telefoon staan, dus pak de auto en rij naar die gemeenten toe want met hen moet je het doen'.

Euregionaal
De ligging van Limburg en daarmee ook van Maastricht is volgens de politie inderdaad een van de grote oorzaken van de hoge criminaliteit. Samenwerken met buurlanden gebeurt wel, maar blijft lastig. "We werken nauw samen met Duitsland en België, maar toch kan die samenwerking beter", licht hoofd operatiën van de politie Nynke Mook toe.