Burgemeester Maastricht: 'Serieus nadenken over 2G'

Volgens burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake komt een 2G-samenleving in zicht als de nieuwe maatregelen tegen corona niet voldoende werken.

Vrijdag maakt het kabinet nieuwe maatregelen bekend, maar als die niet voldoende werken, moeten we véél verder gaan dan tot nu toe, meent Penn-te Strake.

Zelfs een 2G-samenleving, waarbij je gevaccineerd of genezen moet zijn om aan het openbare leven deel te nemen, komt dan in zicht. "Liever niet", vindt de burgemeester. "Maar als uiteindelijk de manier waarop wij samenleven wordt bepaald door een kleine minderheid, hebben we een grens bereikt. Dan moeten we serieus nadenken over 2G."

De Maastrichtse burgemeester krijgt bijval van horecaondernemer John Paulus, voorzitter van de afdeling Maastricht-Heuvelland van Koninklijke Horeca Nederland: "In de basis zijn wij tegen alles wat onze gastvrijheid beknot. Maar als dat het middel is, en het geeft een werkbare situatie, dan moet het maar." Volgens de voorzitter moet de maatschappij solidariteit tonen, en daarom samen de rekening betalen. "Waarom zou het zo moeten zijn dat horeca dadelijk weer maar tot acht uur open mag?"

Burgemeester Penn doet haar uitspraken aan de vooravond van de opening van het carnavalsseizoen. Grote evenementen zijn afgeblazen, maar de verwachting is dat veel mensen toch op stap gaan om dan zélf maar een feestje te bouwen. Dat mag, al roept de burgemeester de horecaondernemers en vierders op om het rustig te houden en zich aan de maatregelen en het gezonde verstand te houden. "Als je nou in een kroeg komt en het is bomvol, ga even ergens anders heen. Er zijn allerlei oplossingen die niet afgedwongen worden door regels, maar waarvan we inmiddels wel weten dat ze verstandiger zijn dan de boel maar gewoon te laten lopen."

Limburg kampt al een aantal weken met hoge coronacijfers en volle ziekenhuizen. Volgens Penn is het kabinet vrijdag aan zet met aanvullende maatregelen, en als die uitblijven hoopt ze op een Limburg-specifiek advies. Penn: "Zodat wij weten wat wij kunnen doen, wat verstandig is."

Artikel ism L1/1Limburg