Brandweer Zuid-Limburg test blusrobot in Maastricht

De brandweer Zuid-Limburg heeft in samenwerking met constructeur Magirus de afgelopen dagen een robot getest op diverse locaties, waaronder de parkeergarage aan het Mosae Forum en in de Markt-Maastunnel.

Op de locaties in Maastricht werden bediening, bluscapaciteit en beweeglijkheid van de robot getest. De robot kan uitkomst bieden bij branden waar het voor brandweerpersoneel te gevaarlijk is om naar binnen te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld branden in loodsen en parkeergarages. De robot beschikt over diverse hulpmiddelen, zoals een lier, een grote waterwerper, een hefinstallatie waarmee auto’s kunnen worden opgetild, en een infraroodcamera. Ook bestaat de mogelijkheid om een robotarm te monteren op de blusrobot.

Volgens projectmanager Hans Godding gaven de testen goed inzicht in de verschillende mogelijkheden van dit soort materieel. ‘’De robot kan op diverse manieren ondersteunen bij de bestrijding van een incident, bijvoorbeeld door te helpen bij de beeldvorming. Dit kan bijdragen aan een veilige en efficiënte werkplek voor de hulpdiensten.’’ De tests van de afgelopen dagen maken deel uit van een breder onderzoek naar de mogelijkheden van robots binnen de Zuid-Limburgse brandweer.