Bomenkap aan de Sint Hubertuslaan door schimmel

De Platanen aan de Sint Hubertuslaan, ter hoogte van de calamiteiten ingang van het politiebureau en ter hoogte van de vogelkooi aan het stadspark, gaan tegen de grond. De bomen zijn afgekeurd omdat ze al enige tijd lijden aan schimmels. 

Al jaren monitort de gemeente de schimmels in de bomen, zo vertelt Rob van Woerdekom, boomtechnisch adviseur van de gemeente Maastricht, weten. Dat gebeurt onder andere door geluidsmetingen in de stam, zodat men de holtes kan meten. Zo’n 30 % van de doorsnede moet namelijk bestaan uit gezond weefsel. Bij de betreffende bomen is dat niet meer het geval, de schimmel heeft zich zodanig uitgebreid dat er gevaar bestaat dat de bomen kunnen omvallen. De schimmel tast het hout van binnenuit aan en dit proces is niet omkeerbaar, ook niet door snoeien. Het kappen van de gehele boom is daarbij de enige oplossing.

Nieuwe platanen komen in de plaats voor de gekapte bomen die in het nieuwe groeiseizoen, ergens tussen eind oktober en eind maart, worden geplant.  ‘Voor het straatbeeld zullen dat platanen zijn die al een behoorlijke omtrekmaat hebben. Platanen zijn bomen die in het gebied goed gedijen, zo laat Van Woerdekom weten. ”Het oude takkenhout zal door de shredder worden gehaald en tot biomassa verwerkt. Bomen kappen doet altijd pijn, maar we hebben nu eenmaal te maken met levende organismen. Veiligheid gaat voor”. De werkzaamheden rondom het kappen van de bomen en voorbereiden voor het planten van de nieuwe bomen duurt ongeveer een week. Na het weekend zou alles klaar moeten zijn.