Bolide Max Verstappen of '60s Volkswagenbusje - iedere klassieker heeft zijn fans

Vier dagen lang was MECC Maastricht het walhalla voor de liefhebbers van klassieke auto’s. Dat niet alleen; InterClassics 2023 stond voor een belangrijk deel in het teken van de Nederlandse Grand Prix. De absolute highlight van die special was uiteraard de Honda Red Bull RB16. In deze bolide behaalde Limburger Max Verstappen zijn eerste titel in de koningsklasse van de autoracerij, Formule I. Maar voor de liefhebbers van glanzende en veelal zeldzame old- en newtimers viel er uiteraard veel meer te genieten. E-bike liefhebber fotograaf Laurens Bouvrie maakte een rondje door het tot autosalon omgedoopte MECC. 

Mocht er ooit een wedstrijd “Verlekkerd kijken naar hetgeen je adoreert”, dan is de kans groot dat heel wat van deze liefhebbers van bijzondere automobielen in de finale zouden staan. Maar ook als je geen autoliefhebber bent valt heel goed te begrijpen dat fans van extraordinaire merken en exemplaren zoals Ferrari, Rolls Royce, Bentley, Lamborghini, Studebaker, Bugatti of Aston Martin zo blij als een kind zijn om hun favoriete automobiel van dichtbij te bekijken. Dat enthousiasme geldt overigens net zo voor de specials van gewone merken. Afgelopen weekend konden diverse klassieke Volkswagenbusjes en Kevers net zozeer op veel aandacht rekenen. 

Tijdens de InterClassics staat steevast ook de Maestrichtse Oldtimer Club. Net zoals clubs die klassieke Volvo’s, BMW’S en Opels koesteren als hun eigen kinderen. Het vierkant Dutch Grand Prix Classics The Cars & The Legends was evenwel de meest bezochte plek de afgelopen vier dagen. Behalve de bolide van Max Verstappen stonden er ook F1-wagens van onder meer oud-wereldkampioen en ‘in every inch a gentleman’ Nigel Mansell. Ook de racewagen van Jan Lammers pronkte tussen de wagens van wereldtoppers. Minder bekend, maar wellicht het meest bijzonder in de categorie F1-raceauto was de kanariegele Talbot-Lago T26-C. De piloot van deze klassiek racewagen was de Fransman Louis Rosier. Hij won twee keer - in 1950 en 1951 - de Grand Prix van Zandvoort. Dat was in een tijd dat alle raceauto’s in het Polygoon-journaal in zwart-wit op het celluloid van een cinema was te zien. Dat was bij dit gebeuren de afgelopen dagen wel anders. Er waren auto’s in alle kleuren van de regenboog. Maar van bovenaf gezien leek het er op dat rood toch het meest populair is in de wereld van klassieke auto’s.

Tekst & foto's : Laurens Bouvrie