Boekenweek 2022: een ode aan je eerste liefde - actueler dan ooit

De liefde, - oftewel ‘Een ode aan je eerste liefde’ - , dat is dit jaar het thema van de Boekenweek. Om de week in te luiden was er afgelopen zaterdag in Centre Céramique een interview met schrijfster Annejet van der Zijl.

Annejet van der Zijl is er duidelijk over: de liefde is geenszins een cliché onderwerp, sterker nog, het is actueler dan ooit. Wat er in de Oekraïne en sommige andere gebieden in de wereld gebeurt is zo verschrikkelijk dat het meer dan ooit de taak is aan schrijvers om te werken aan verhalen van hoop, zo stelt ze. Het meest recente boek van de schrijfster,  Fortuna's kinderen , past dan ook helemaal bij het thema van dit jaar. De familiekroniek die gaat over de verhouding van een blanke man met een jonge, donkere slavin is een waargebeurd verhaal van hartstocht en lef dat laat zien dat liefde in haar ware vorm nooit zal kunnen worden tegengehouden.

En van dat soort boodschappen daar blijken we in 2022 geen genoeg van te krijgen. Na afloop van het interview dat Ivan Borghstijn met de schrijfster had kon men bladeren in diverse andere (liefdes)literatuur, boeken laten signeren en natuurlijk genieten van mooie muziek. Want ook de woorden van Tom Waits  'I hope that I don't fall in love with you' tonen nog maar eens aan dat die liefde .... gewoon doet wat ze wil. 

De komende boekenweek is er onder de noemer 'Maastricht kust de literatuur' heel wat te beleven. Meer info op o.a. de sites van Centre Céramique en Boekhandel Dominicanen