Bodem pot starterslening bijna in zicht

Inwoners van Maastricht die een starterslening willen, moeten daar niet al te lang mee wachten. Voor het uitgeven van de lening heeft de gemeente nog een totaalbedrag van € 154.376 euro beschikbaar. Als dit verbruikt is, zal de regeling tijdelijk sluiten.

De starterslening is bedoeld als een steun in de rug voor mensen die voor de eerste keer een eigen woning willen kopen. De lening, die maximaal 49.000 euro mag zijn, is een tweede hypotheek en is aanvullend op de reguliere hypotheek. Het bedrag kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximaal mogelijke reguliere hypotheek. De eerste drie jaar van de starterslening betaalt men geen rente en aflossing. Pas na drie jaar, als het inkomen van de koper voldoende gestegen is, gaat men rente en aflossing betalen.

Momenteel bedraagt het budget dat de gemeente er beschikbaar voor heeft € 154.376 euro. De gemeente financiert 25% van iedere starterslening, de provincie Limburg de andere 75%. Men verwacht dat met het nu klaarstaande budget nog vier of vijf startersleningen kunnen worden verstrekt. Daarna gaat de regeling tijdelijk sluiten. Wanneer een deel van de verstrekte leningen is terugbetaald, kan de lening weer opnieuw worden opengesteld.

Foto: Ronald van den Hoven RTV Maastricht