RTV Maastricht

Blije reacties bij actie Elisabeth Strouven Fonds

Elkaar helpen. Dat was de boodschap van Elisabeth Strouven die in de 17e eeuw voor de zieken en de armen zorgde. Het is ook de doelstelling voor het Maastrichts Elisabeth Strouven Fonds dat zich inzet voor de samenleving. Vandaag - 23 oktober, de 361e sterfdag van Elisabeth - staat het fonds stil bij de grote betekenis van de weldoenster. Om mensen die het in deze tijden moeilijk hebben een hart onder de riem te steken, startte men vorige week ook een speciale actie. De organisaties die helpen om de 2800 cadeaukaarten onder de geselecteerden te verdelen zijn er blij mee. 

2800 cadeaubonnen van 50 euro - te besteden bij Action - vonden afgelopen week hun weg richting zeven punten die zich bezighouden met armoedeverzachting. De waardebonnen worden verdeeld via Stichting de Gouwe, Stichting Stille Armen Maastricht, Stichting Leergeld, Stichting Veul Diech Good, Stichting Buurtplatform Amby, de wijkverpleging van Envida en de Fietsbank Maastricht. Ze zijn een steuntje in de rug van het Elisabeth Strouven Fonds, bedoeld voor hen die onder het bestaansminimum leven en het lastig hebben in deze moeilijke tijden. 

Verrassing

De organisaties zijn blij met de geste. Tonnie Meij van Stichting De Gouwe : "Wat vooral fantastisch is, is dat er voor Action gekozen is. Mensen hebben vaak behoefte aan meer dan alleen voedsel. Ik heb hier een mevrouw gehad die helemaal opgetogen was dat ze nu zonder schuldgevoel haar huis wat gezelliger kan maken. Gewoon wat kussentjes, een lichtje, zelf koop je zulke dingen niet gauw als je heel erg op je geld moet letten. Ik hoor ook dat sommigen de bon wegleggen voor Sinterklaas, om eens een ander blij te kunnen maken". Stichting De Gouwe kreeg 550 bonnen voor al haar deelnemers. "De verdeling is een hele organisatie", aldus Tonnie. "Om niet te veel toeloop ineens te hebben gaat die via indeling in postcodes. Mensen kunnen na een mail de bonnen komen ophalen; kaarten die blijven liggen  - bijvoorbeeld door ziekte of omdat men het ongemakkelijk vindt ze te halen - worden opgestuurd naar de thuisadressen. 

Solidariteit

Leon Gadet van Buurtplatform Amby verdeelt via het buurtcentrum 65 cheques. Ook hij geniet van de verraste gezichten. "Die 50 euro betekent voor mensen zóveel. Maar het is ook ongelofelijk te zien, wat een solidariteit er is", zo vertelt hij. "We hadden hier een man die zelf echt lastig de eindjes aan elkaar knoopt. Die heel blij was met zijn bon, maar die toch besloot om hem te geven aan een gezin dat het volgens hem nog moeilijker heeft. Ik heb ook nog nergens geluiden gehoord van mensen die het een ander niet gunden, de reacties op Facebook zijn ook heel erg positief" 

Komende week worden de cadeaucheques verder verdeeld.


Meer nieuws