Black & White: een vlucht uit de werkelijkheid

In het Expertisecentrum van de SNS bank is sinds vanmiddag een bijzondere tentoonstelling te zien. De zwartwitte sketches en houtbewerkingen zijn gemaakt door Ahmad Khattab. Hij kwam als Syrisch vluchteling naar Maastricht en had als assistent apotheker nog helemaal niets met kunst gedaan. 

Ahmad Khattab was toen hij vanwege de oorlog in Syrië naar Nederland vluchtte assistent apotheker met een eigen apotheek. Maar aan dat diploma heb je als vluchteling in Nederland niet veel als je geen Nederlands spreekt. Veel tijd ging dan ook zitten in menig taalcursus die hij kreeg op verschillende plekken in ons land. Maar naast die lessen was er voor hem niet veel. Het maakte hem eenzaam, en - bij tijd en wijle - zelfs depressief. Om zijn gedachten wat af te leiden zette hij zijn eerste pennenstreken. Het leidde tot bijzondere sketches in zwart wit. Tekeningen die zijn gedachten en gevoelens verwoordden van wat hij had meegemaakt, en werken met ook duidelijk Egyptische, Afrikaanse en Arabische elementen. 

"De sketches waren een uitkomst", vertelt Khattab. "Ze maakten me rustig, en het doodde de tijd. Als je nieuw in een land bent en alles van begin af aan opnieuw moet opbouwen, kun je je enorm eenzaam voelen. Dat zie je wel terug in mijn werk."

De kunstenaar werd bij het het opzetten van de tentoonstelling in De Ruimte bij SNS geholpen door zijn oud-docent Nederlands van Vluchtelingenwerk. "De plannen ervoor ontstonden nog voor de aardbevingen in Turkije en Syrië. Nu mijn sketches hangen bied ik ze ook te koop aan. De opbrengst wil ik overhandigen aan de slachtoffers in mijn thuisland."

Inmiddels werkt Khattab bij een online apotheek. De tekeningen, die blijft hij echter maken. Hij noemt zichzelf digital artist, en heeft voor zijn werken een speciale Instagram pagina gemaakt: holy_art_nl