Bestuursakkoord waterschap: AWP tekent niet mee

Het algemeen bestuur van het waterschap, dat de waterhuishouding in Limburg regelt, presenteerde gisteren het bestuursakkoord voor de komende vier jaren. Marja Hilders uit onze stad, die namens partij AWP een zetel heeft in het waterschap, was één van de weinigen die het akkoord niet tekende. 

Norm bij overstromingen
Eén van de bezwaren van Hilders is dat de norm voor overstromingen niet omhoog gaat. Nu is die 1 op 25, wat betekent dat Maastricht in staat is een regenbui op te vangen die eens in de 25 jaar voorkomt. Een regenbui die qua zwaarte bijvoorbeeld één keer in de eeuw voorkomt, richt dan een hoop schade aan. AWP wil dat die norm verhoogd wordt naar 1 op 100 jaar. Nol Beckers, die namens Waterbelang wel tekende, zegt: "Er zijn grenzen aan de balans tussen leefbaarheid en veiligheid. Als we die norm zo verhogen als AWP wil, krijgen we een soort Berlijnse muur om die Maas heen. Op enig moment moet je een bepaalde wateroverlast accepteren."

Meer kritiek
Maar dat is niet alles waar Hilders kritiek op heeft: "Er staat niks in waar ze op afgerekend kunnen worden. Als je dit programma vier jaar uitvoert, kun je overal mee wegkomen", is haar kritiek.

Meer belasting
Wat de Maastrichtenaar in ieder geval kan verwachten van het nieuwe bestuursakkoord, is dat de belastingen rondom water omhoog gaan. "Met enkele tientjes per jaar", aldus Beckers.

Ronald van den Hoven


Meer nieuws