RTV Maastricht

Bestrijding eikenprocessierups begonnen

In diverse Maastrichtse straten is men er deze week mee begonnen. De bestrijding van de eikenprocessierups. Het beestje leeft van eikenbladeren en zorgt met zijn brandharen voor huidirritatie en ooginfecties bij mens en dier. Om dat vóór te zijn is men afhankelijk van een perfecte timing

In Maastricht staan duizenden eikenbomen. Ze zorgen voor verkoeling en sfeer in de stad. Maar ze zijn ook geliefd bij de eikenprocessierups, de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de boomtoppen. Eenmaal uit de eitjes gekropen ondergaat de rups een aantal vervellingen, en is ie in juli volgroeid. Na de derde vervelling - ergens tussen eind mei en eind juni -  krijgt de rups brandharen. Die zorgen bij mensen en dieren voor huid- en oogirritaties. Het is de reden waarom men nu al zo'n 15 jaar inzet op bestrijding.

"Die bestrijding gebeurt helemaal biologisch", vertelt Jean-Pierre Duijsens van Plantengezondheidsdienst. "We bespuiten de eiken met een bacteriepreparaat. Eikenbladeren die daarna door de eikenprocessierups gegeten worden zorgen ervoor dat de rups binnen een paar dagen sterft. Voor mensen en andere dieren is het middel volkomen onschadelijk. Onze spuiters hebben folders bij zich met informatie als mensen meer informatie willen. En op bepaalde plekken in Maastricht spuiten we niet. Daar heeft het CNME kastjes voor mezen gezet. Die vogels eten de rupsen en zorgen zo voor natuurlijke bestrijding."

Het biologische middel komt door een speciale techniek waarbij elektrostatische kracht een rol speelt,  hoog in de toppen van de bomen terecht. Voor de bestrijding heeft de dienst maar drie weken de tijd. "Daarom werken 14 Limburgse gemeenten hierbij samen. Het is een hele operatie", vertelt Duijsens. "Die wordt nog uitdagender vanwege de omstandigheden. Want als het regent of hard waait kunnen we niet spuiten."

De komende weken zullen de tractoren met spuitinstallatie op verschillende plekken van Maastricht te zien zijn. "Heb je een eik in je eigen tuin, laat het de gemeente dan weten", laat Duijsens weten. "Dan kan ook die worden meegenomen."