Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig legt 26 nieuwe struikelsteentjes

De Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig reist volgende week woensdag af naar Maastricht om 26 steentjes op 14 adressen te leggen. Ook gedeputeerde G.J.W. Gabriëls is aanwezig bij enkele plaatsingen van de steentjes.

Struikelsteentjes of Stolpersteine, zoals ze eigenlijk heten, hebben een tien bij tien centimeter grootte. Men brengt ze in de stoep voor de voormalige woning van nazi-slachtoffers, zoals joden, Sinti en Roma en verzetsstrijders aan. Een kunstproject van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig die het in 1996 startte als laatste eerbetoon aan de slachtoffers. Daar horen, indien mogelijk, opgespoorde nabestaanden én informatie over hen bij. Belangrijk om deze mensen als het ware een ‘gezicht’ terug te geven, die zij in het bijna mechanische genocide proces van de nazi’s kwijtraakten.

In Maastricht zijn meer dan 400 inwoners in Maastricht gedeporteerd en vermoord door de nazi’s, zo stelt het Struikelsteentejs comité Maastricht die de legging organiseert. Tussen 9.00 uur en 17.00 uur vinden de steentjes een plek in het trottoir waarin de naam, geboortejaar en waar en wanneer hij of zij is vermoord in staat gestanst. Bij elk adres vindt er een korte voordracht plaats over de persoon/personen voor wie het laatste eerbetoon is. Voor een overzicht van het programma van de plaatsingen die in onder andere de wijken Sint Pieter, Scharn, Boschstraatkwartier, Maagdendries (Bassin) plaatsvinden kan men hieronder het persbericht downloaden.