Benefietconcert voor Oekraïne in Theater aan het Vrijthof: "Everybody speaks music"

In Theater aan het Vrijthof repeteert men momenteel flink voor een benefietconcert voor Oekraïne. Muziek herenigt namelijk en biedt troost in moeilijke tijden. Tenslotte spreekt iedereen de taal van de muziek. Muzikanten uit het klassieke genre uit allerlei landen, Letland, Polen, Frankrijk en Canada, maar ook Oekraïne en Rusland treden daarom woensdagavond op. Hiervan gaat de opbrengst volledig naar Giro 555.

Russische violist

Muzikanten uit het klassieke genre van allerlei landen dus, Letland, Polen, Frankrijk en Canada, maar ook Oekraïne en Rusland. Ook al staan de laatste twee landen nu tegenover elkaar, in de praktijk voelen de twee zich erg verbonden, zo vertelt de Russische violist Nikita Akulov: "Twee mensen waar ik hier nauw mee samenwerk zijn Russisch, maar hun moeder of vader is Oekraïens. Eén op de drie gezinnen in Rusland heeft familieleden uit Oekraïne." Daarnaast is zijn houding ten opzichte van zijn vaderland de reden dat hij naar Maastricht kwam: "Ik ben altijd in conflict geweest met de acties van de Russische regering, uiteraard. Daarnaast zijn onze beste orkesten in Rusland altijd tegen het regime geweest, daar zijn ze altijd heel open over geweest. Daar ben ik trots op", aldus Akulov.

Ronald van den Hoven

Muziek als troost

Ook de Letse Egita Bielen weet door haar achtergrond wat het is om onderdeel uit te maken van een land onder Russisch gezag. Ze is geboren in de voormalige Sovjet-Unie en herinnert zich nog dat voedsel alleen op de bon en in beperkte oplage beschikbaar was. Ze wenst het vooral ten aanzien van vrijheid van meningsuiting niemand toe:  "Je kon niet je mening geven, want iemand zou op je deur kunnen kloppen en in het ergste geval zou je bij iemand in de kelder belanden. Of in het allerergste geval werd je naar een werkkamp in Siberië gestuurd". Voor haar dus een extra drijfveer om zich als muzikant te laten horen voor de situatie in Oekraïne; "Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om voor vrijheid te vechten. Ik kan ook geld inzamelen of voedsel sturen, maar ik kan als muzikant iets anders bieden. Troost en vrede brengen en laten zien dat muziek alles overstijgend is."

Nog tickets beschikbaar

Het concert is aanstaande woensdagavond. Een kaartje kost 20 euro, waarvan het hele bedrag naar Giro 555 gaat. De helft van de tickets zijn pas verkocht en nog verkrijgbaar via de website van Theater aan het Vrijthof.