België, Duitsland of Nederland: waar koop je nou het goedkoopst je boodschappen?

Het is een veelgestelde vraag door mensen die in de grensregio wonen; waar koop je nou het goedkoopst je boodschappen? RTV Maastricht nam de proef op de som en ging met een boodschappenlijstje naar een Belgische, Duitse en Nederlandse supermarkt.

We hebben ervoor gekozen zo veel mogelijk A-producten te kopen en die te kopen bij zogenaamde fullservice supermarkten. In Nederland is dat Bijvoorbeeld de Albert Heijn, in België de Delhaize en in Duitsland de Rewe.

Boodschappenlijstje
Het boodschappenlijstje is gebaseerd op de dertig meest gekochte supermarktproducten en bestaat uit eieren, melk, bier, wasmiddel, cola, bananen, kipfilet en boter.

Opvallend
Een aantal dingen die direct opvallen zijn bijvoorbeeld eieren: zes stuks daarvan haal je in Nederland voor 1 euro 69, in Duitsland voor 1 euro 89 en in België betaal je het meeste: 2 euro 19.

Het volgende product wat opvalt, is melk: die haal je in Duitsland het goedkoopst met 1 euro 59, in Nederland voor 1 euro 79 en in België voor 1 euro 99.

Het grootste verschil zit ‘m in wasmiddel, waar de A-merkpods in België en Nederland beiden ongeveer 10 euro kosten voor 15 wasbeurten, betaal je in Duitsland bijna de helft met 5 euro 57.

Eindstand
De duurste supermarkt is uiteindelijk, gebaseerd op deze producten, de Belgische Delhaize met 31,02 euro. Daarop volgt de Nederlandse Albert Heijn met 29,32 euro en de goedkoopste supermarkt is de Duitse Rewe waar je voor de boodschappen 24,68 betaalt.