Bart Stroucken kon het niet laten; van Oostenrijk naar Maastricht ‘veur zien Preuvenemint’

Wat ‘t Preuvenemint voor Maastricht betekent? Voor Bart Stroucken in ieder geval heel veel. De gewezen - alhoewel ze zeggen dat je dat voor altijd bent eenmaal geweest - Kachelpieper emigreerde eind 2021 met eega Danique en kinderen naar het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm. De pursang verenigingsman was ook lid van ‘t Struyskommitee. Afgelopen zondag hield hij het niet meer. Partner Danique begreep hem en zei: “Kom stap deen oto in en gaank nao d’n Preuvenemintsvrun”.

Zo geschiedde. Woensdagmiddag nog meehelpen aan de opbouw; donderdagmiddag glunderend van oor tot oor aanwezig bij de opening van ‘zien Preuvenemint’.

De start van de 39e editie vond ingetogen plaats. Na twee jaar geen Preuvenemint is het voor het organiserende Struyskommitee en de horecadeelnemers toch even wennen. Het werd vooraf al door voorzitter Niels Klinkhamer gezegd; editie 2022 wordt minder grootschalig dan de afgelopen jaren. 

Toch viel het op dat - ondanks de tropische temperaturen - bij de prelude van het Maastrichtse culinaire feest het eigenlijk 'business as usual' was. De PreuveneMeet, de ontmoetingsmiddag tussen bedrijfsleven en non-profitinstellingen, kende een zoals dat heet gezellige drukte. En rond de klok van zes uur donderdagavond, het moment dat het Vrijthof-plein toegankelijk is voor alle bezoekers aan ‘t Preuvenemint, liepen toch gelijk al de eerste gasten van editie 2022 tussen de restaurants- en biertenten. 

Op dat moment was het ook tijd voor Struyskommitee-preses Niels Klinkhamer om in het ‘genodigden-hoekje’ enkele woorden te spreken. De meeste tijd nam hij voor het fêteren van vier vrijwilligers (daarover later meer op de site van RTV Maastricht). Drie van hen zijn vanaf het jaar 1 betrokken bij het (slogan van ‘t comité) ‘t Sjiekste Zomerfies vaan Nederland. Nummer vier maakte de kwarteeuw vol. Aan de zijlijn van het gebeuren stond een glunderende Bart Stroucken. Net zoals deze jubilarissen is zijn liefde voor ‘t Preuvenemint onvoorwaardelijk. Hij en al die andere vrijwilligers, niet alleen van dit culinaire festival maar van alle evenementen die de stad rijk is, doen dat puur Oet Groete Leefde Veur Mestreech.