Vroegste wijnoogst ooit op de flanken van de Louwberg

Bedrijvigheid alom op de flanken van de Louwberg. De wijnoogst van Apostel- en Nekummerhoeve is in volle gang.

“De vroegste ooit”, zegt Robin Hulst vanuit de cabine van de machtig New Holland druivenpluk-combine. Heel veel zon en extreem weinig neerslag baarde ook de Maastrichtse wijnboeren zorgen. Toch weet Mathieu Hulst dat de oogst 2022 een van uitstekende kwaliteit is. “Dat niet alleen”, zegt hij dinsdagochtend tussen de bedrijven door. “De hoeveelheid druiven die we gaan plukken wordt ook een record.”

Mathieu Hulst werd door zijn vader Hugo in de jaren zeventig wegwijs gemaakt in het edele ambacht van de wijnmaken. Daar plukt hij al decennialang de spreekwoordelijke vruchten van. Op zijn beurt leert hij zijn zonen Robin en Gilbert de fijne kneepjes van het voor Nederlandse begrippen toch nog altijd bijzondere beroep. Het drietal is dezer dagen volop in de weer de oogst binnen te halen. En pa Hugo? Die loopt nog dagelijks zijn rondjes langs de wijnranken. Met zijn alziend oog geeft hij de laatste stand van zaken door. 

Ja, ook de wijnboeren in Nederland maakten zich de afgelopen maanden veel zorgen om de extreme droogtes. Wie had ooit gedacht dat een wijnboer als Mathieu Hulst zou lijden onder het feit dat ongeveer tien procent van de oogst verloren gaat door zonschade. Toch is de grootste schade aan kwantiteit ontstaan door notabene neerslag. Mathieu Hulst: “Midden mei vreesden we even voor een rampjaar. Zware hagelbuien trokken toen over het Jekerdal. Gelukkig wisten een groot deel van de in bloei zijnde druivenranken zich te herstellen.” 

Terwijl Mathieu vertelt parkeert Robin soepeltjes de immense combine tegen de vulbakken aan. Even later vallen duizenden druiven in de roestvrijstalen containers. Het contrast is groot. Achter de eeuwenoude boerderij wordt met de nieuwste technieken de druivenoogst naar de wijnpers geleid. 

Hulst junior is alweer op weg naar de volgende ‘pluk’. De zo vaak  goedlachse Mathieu inspecteert met een geconcentreerde blik of alles goed verloopt. Even geen tijd voor een verslaggever, zelfs niet voor het mooiste Maastricht-panorama. Want niet alleen de wijn van De Apostelhoeve is van faam. Het uitzicht vanaf het wijngoed op Maastricht en het Jekerdal is jaar in jaar uit van het hoogste niveau.