Annemarie Penn-te Strake: "Crimineel is de baas hier"

Opmerkelijke uitspraken van burgemeester Annemarie Penn-te Strake in een uitzending van NPO Radio 1 over criminaliteit in Limburg. Zo vertelt de Maastrichtse burgemeester onder meer dat criminelen hier de baas zijn en dat Limburg minder veilig is dan de rest van Nederland.

Zo vertelde Penn onder meer dat zelfs het gewone politiewerk in Limburg niet meer gaat, dit alles zou komen omdat Limburg is ingeklemd in het buitenland. "Bij ons is niet één ondermijningszaak (wanneer criminelen legale bedrijven en organisaties gebruiken voor criminele activiteiten) niet internationaal. Dat betekent dat wij veel meer werk moeten doen."

Ook vertelde de burgemeester over het agententekort: "We komen hier in vergelijking met de andere provincies echt agenten te kort. Je zou kunnen zeggen dat de inwoners van Limburg minder goed beschermd worden dan inwoners van de Randstad”

Wijkagenten
Verder vertelt Penn-te Strake over een probleem met wijkagenten in onze stad. Zo zouden van de in totaal 24 wijkagenten die Maastricht mag hebben, de helft langdurig ziek thuis met PTSS. Ook vertelde ze dat het gewone politiewerk al haast niet meer gaat.

Penn-te Strake nuanceert haar uitspraken later. De politie reageert volgens haar op zaken die binnenkomen, zoals bijvoorbeeld aangiftes. Maar de politie doet ook zelf onderzoek, en daar komt de politie in Limburg niet meer aan toe.