Anne en Lieve - Just To Cheer You Up - maken kinderen blij met poppenkastvoorstelling van Ruben Komkommer

Bij Restobar Mamma trad zondagmiddag de alom bekende Maastrichtse poppenkastspeler Ruben Komkommer op. In de buitenlucht hadden tientallen kinderen eersterangs plaatsen gevonden. Dat alles tot groot genoegen van Anne en Lieve Hayen; die zijn in Maastricht en ook elders beter bekend als de tweelingzussen die zoveel positieve energie brachten met hun talrijke Just To Cheer You Up acties tijdens de zwaarste coronatijden. De afgelopen weken haalden ze met een ludieke schoonmaakactie geld op om deze en wellicht andere voorstellingen mogelijk te maken. 

De afgelopen ruim anderhalf jaar raakte zo ongeveer iedereen in Maastricht wel bekend met Haw Pin! en/of Just to Cheer You Up! De twee slogans waren voor veel mensen een stimulans in de zware coronatijd toch ook optimistisch te blijven. De initiatiefnemers van het Just to Cheer You Up, Anne en Lieve Hayen, poetsten de laatste weken bij tal van winkels en huizen de symbolen weg van hun ‘blijf-optimistisch-tijdens-corona-project’. Dan hebben we het uiteraard over de regenboog en het witte T-shirt met hartje.

De twee zussen noemen zich niet voor niks ‘winkeldochters’ en zijn, net als moeder Kiki Niesten van de gelijknamige haute couture modezaak in de Stokstraat, gezegend met zakelijke ideeën. Dat resulteerde in een extra geldinzameling. Voor het poetsen werd een bijdrage gevraagd met de intentie daar iets leuks mee te doen voor de kinderen van Maastricht.

Anne en Lieve wisten eigenlijk al gelijk wat ze wilden: “Als kind gingen we heel vaak kijken naar de voorstellingen van Ruben Komkommer op het Onze Lieve Vrouweplein. Daar werden we altijd vrolijk en blij van. Die poppenkast werd voor ons allebei een hele mooie jeugdherinnering”, zegt Lieve. Anne valt haar bij en legt uit waarom kinderen nu getrakteerd worden op een poppenkastvoorstelling: “We hebben altijd graag iets creatiefs met, voor of door kinderen willen organiseren maar hebben dat de afgelopen bijna twee jaar natuurlijk steeds moeten uitstellen. We hopen namelijk dat er meer kinderen kennis kunnen maken met creativiteit, in welke vorm dan ook. Wij weten inmiddels als jonge volwassenen dat dit heel belangrijk is voor je algemene ontwikkeling.”

De keuze die de twee maakten was ook voor Ruben Komkommer prettig nieuws. De entertainer heeft het de afgelopen twee zomers ook heel moeilijk gehad. Als je dan als artiest krijgt te horen dat je een nieuwe voorstelling mag maken voor Just To Cheer You Up maar vooral voor heel Maastrichtse kinderen zorgt dan ook bij Ruben voor een hoera-stemming.

Lieve en Anne Hayen hopen dat het niet bij deze ene voorstelling blijft. “Volgend voorjaar en zomer willen we verschillende voorstellingen organiseren. We zijn al met de gemeente in overleg wat mogelijk is.”