Al vroeger hersenschade zichtbaar bij risico op dementie

Bij mensen die door een ongezonde levensstijl later risico lopen op dementie, is al vroeg zichtbare schade aan de hersenen waarneembaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Het ziekenhuis kwam tot deze conclusie aan de hand van vragenlijsten en hersenscans van 4164 deelnemers aan de Maastricht Studie. Dit is een grootschalig onderzoek in de regio naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziektes.

Dat er al vroeger hersenschade zichtbaar is, is in eerste instantie geen goed nieuws. Toch zit er wel een positieve kant aan het verhaal. "Aan die slechte voortekenen kunnen mensen iets doen", aldus Sebastian Köhler, universitair hoofddocent.  

Men kan op een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld het risico op dementie verlagen. "Als je op je 55ste een hoog risicoprofiel hebt, kun je het dementie-risico verlagen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of te kiezen voor een gezonder dieet. We verwachten dat je daarmee ook verdere schade aan je hersenen en cognitieve problemen kunt voorkomen." 

De resultaten van het onderzoek staan gepubliceerd in Neurology, een medisch wetenschappelijk tijdschrift van de American Academy of Neurology.