AINSI: Vrijthoftheater maakt plaats voor Intro in Situ

Per 1 september heeft muziekproductiehuis Intro in Situ haar intrek genomen in de theaterzaal en foyer van de AINSI. Theater aan het Vrijthof verlaat na jaar 15 jaar deze locatie. De ruimte gaat gebruikt worden als concertzaal, ontmoetingsplek en laboratorium voor nieuwe muziek.

Intro ontwikkelt met steun van de gemeente een plan voor duurzame exploitatie en zal deze eind 2022 presenteren. Om dit te markeren en een eerste indruk te geven van de nieuwe ruimte, presenteert Intro op 30 oktober een eerste bijzonder concert: Todos los Fuegos el Fuego voor 8 saxofoons, gespeeld door Amstel Quartet en Keuris Quartet. 

Muziekhuis aan de Maas

AINSI is een prachtig industrieel pand, als rijksmonument waardig gekwalificeerd, aan de oevers van de Maas. Bijna honderd jaar lang huisde hier cementfabriek ENCI, voor het gebouw vanaf 2010 langzaamaan een transformatie onderging tot AINSI: Art-Industry-Nature-Society-Innovation. Sindsdien is het een verzamelplaats voor de creatieve industrie. 

Intro vestigt hier de klankwerkplaats en een podium en realiseert een ontmoetingsplek voor onder meer makers, publiek, instellingen, disciplines en facilitators vanuit verschillende achtergronden. Het wordt een heus muziekhuis aan de Maas. AINSI wordt ook een plek voor de ontwikkeling en presentatie van dans, theater, beeldende kunst, productdesign, technologie, ecologie en vooral samensmeltingen daarvan. Er kan dus worden lesgegeven, gewerkt, gepresenteerd, geëxperimenteerd, maar ook het organiseren van eindexamenfestivals, try-outs, sociale experimenten en exposities is mogelijk.