Afvalpetitie brengt wensen en klachten aan het licht
Laat bewoners één keer per maand kosteloos grofvuil aanbieden, haal de zakken restafval wekelijks op en verlaag het poorttarief van de milieuparken. Dat was het verzoek op de petitie die Angelique Zaal eind juli startte. Afgelopen week overhandigde zij het document - inmiddels meer dan 4700 keer getekend - aan wethouder John Aarts.
Angelique Zaal, woonachtig in Malberg, was het helemaal zat. Als alleenstaande moeder met een laag inkomen beschikt zij vaak niet over de middelen om grof vuil bij het milieupark te storten. "Als je slecht ter been bent, of het gewoon niet breed hebt, dan is zo'n milieupark veel te lastig en te duur. Ik heb zelf geen vervoer. Hoe ga ik dat allemaal doen?", stelt ze.
Eind juli afgelopen zomer startte ze daarom een petitie die algauw meer dan duizend handtekeningen opleverde. Om de actie nog eens kracht bij te zetten ging ze de afgelopen maand zelf de straat op. Afgelopen week leverde ze het document - inmiddels meer dan 4700 keer getekend - aan wethouder Aarts aan. Die beloofde haar het verzoek serieus te nemen. De komende tijd wordt het nieuw ingezette afvalbeleid samen met de raad onder de loep genomen.
"Hoognodig", vindt Angelique. "Ratten en muizen zijn een probleem bij afval. Wat velen zich niet realiseren is dat ook het grof vuil daarbij een rol speelt. Kun je een oude grote bank niet naar het milieupark brengen, dan hou je hem zolang in je tuin. Voor ongedierte is dat een ideale schuilplaats".
De petitie - zo bleek - bracht ook specifieke andere wensen aan het licht. Zoals het apart ophalen door de gemeente van plastic, metaal en drankkartons. "Het vormt nog steeds de grootste bulk in het restafval", zo stelt Angelique. Over de milieuperrons kreeg ze vele klachten. "Die blijken niet goed ingericht te zijn. Ik begrijp het idee wat betreft de wens om mensen beter afval te laten scheiden. Maar als de papierbakken te kleine openingen hebben, en mensen hun PMD (papier/metaal/drankpakken) afval niet goed kwijt kunnen omdat de containers te vol zitten, dan werkt het niet", aldus Angelique.

Of haar ondertekende noodkreet inderdaad serieus wordt genomen zodat er dingen veranderen, daarover heeft Angelique haar twijfels. Maar de strijdlust is groot. "Als het moet ga ik opnieuw de straat op. Dan begin ik gewoon een nieuwe petitie".
Zie ook : Petitie voor aanpassing afvalbeleid