Afscheidnemende hoogleraar veranderde kijk op Alzheimer en dementie
Hoogleraar Frans Verhey neemt afscheid als hoogleraar Neuropsychiatrie en Ouderenpsychiatrie in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences aan de Universiteit Maastricht (UM). Hij zette zich afgelopen 40 jaar in voor onderzoek naar dementie en de ziekte van Alzheimer.
Bij zijn afscheid werd hij tot zijn verrassing ook nog eens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn lintje uit handen van burgemeester Prevoo van Valkenburg.
Verhey maakte zich daarnaast vooral hard voor een verandering in de manier van denken over ‘Alzheimer’. De opvattingen hierover zijn afgelopen decennia enorm veranderd, met vergaande gevolgen voor wetenschap en patiëntenzorg. Voor de ziekte Alzheimer zijn volgens hem verschillende opvattingen mogelijk, en de mogelijkheden tot behandeling hangen sterk samen met de kijk op deze aandoening.
Optimistisch over de toekomst
Hij is optimistisch over de toekomst waar genoeg kansen liggen om voort te borduren op het onderzoek dat hij en anderen al deden. Bovendien, zo laat hij in zijn afscheidscollege op 13 mei aan de UM weten, moet alzheimer iets zijn dat we binnen het concept van positieve gezondheid gaan zien. Minder focus op ziekte maar op het aanpassen van het leven zodat je ondanks ziekte kunt mee participeren in het leven.
Menselijker beeld over Alzheimer
Dat is een uitdaging voor Alzheimer. Verhey zette zich tijdens zijn carrière in om het beeld van dementie te veranderen en daardoor leefbaarder te maken. Hij richtte tevens Alzheimer Centrum Limburg op. De ziekte wordt vaak als een groot taboe ervaren. Een averechts label en stigma dat mensen buiten de maatschappij zet. HIj gelooft er sterk in dat het iets moet zijn dat je accepteert en waarop je je leven kunt aanpassen, zodat je met de diagnose nog steeds een betekenisvol leven kunt leiden. Vaak met professionele coaching.
Hij kijkt daarom positief terug op eerdere resultaten waarbij hij mensen een ‘Menselijker beeld van Alzheimer wil meegeven en ziekte zien als onderdeel van het leven’, aldus Verhey. Hij ontwikkelde samen afgelopen jaren met andere specialisten een gids hoe om te gaan met dementie.
Foto: website MUMC+