Aandacht voor een stille strijd

Gehuld in een knalgele jas zit ie, ineengedoken halverwege de Stationsstraat. Het beeld, gemaakt door kunstenares Saskia Stolz, vraagt sinds vandaag aandacht voor voor depressie en zelfdodingsgedachten onder jongeren.

Aan de voeten, en zelfs in de laarzen van de tiener in gele jas liggen zonnebloemen, voorzien van geschreven wenskaartjes. "Zonnebloemen zijn bloemen van hoop. Ze richten hun kopjes naar boven, naar de zon", zegt Saskia. "Het is deze week Wereld Suïcide Preventie Week, nu ik met het project hier in Maastricht sta is het een mooie gelegenheid om het extra betekenis te geven. Mensen die te maken hebben gehad met zelfdoding kunnen de bloemen met geschreven kaartjes zelf neerleggen, of ze bestellen via onze site stillestrijd.com ."

Taboe
Saskia Stolz maakte het beeld omdat ze in haar omgeving merkte dat veel jonge mensen kampen met grote geestelijke problemen, en soms ook last hebben van gedachten over zelfdoding.

Volgens Stichting 113 die zich inzet om zelfdoding te voorkomen, overlijden er iedere maand in Nederland iets meer dan twintig jongeren tot 30 jaar door zelfdoding. "Het is een schrikbarend aantal, maar het erge is ook dat het een groot taboe is om over zelfdoding te praten", zegt de kunstenares. "Ik ben in gesprek gegaan met jongeren en schrok daar wel van. Praten over zelfdoding wordt gewoon maar heel weinig gedaan. Ouders staan er vaak nog wel voor open, maar op scholen is het echt een probleem, ik hoorde dat veel docenten er gewoon omheen draaien, het moeilijk vinden." Een deel van de verhalen zette Saskia online, ze zijn te vinden op de site van het project.

Vrolijkheid
Het beeld van de ineengedoken tiener is niet voor niets zo groot. "Jonge mensen die zich zó verdrietig voelen dat ze aan zelfdoding denken, maken zich - door niet te praten - vaak heel klein, ze willen er gewoon niet zijn. Terwijl het probleem natuurlijk levensgroot is, en om aandacht schreeuwt. De gele jas ademt ook vrolijkheid uit, net als het rugnummer 1. Maar dat cijfer staat er omdat zelfdoding onder jongeren doodsoorzaak nummer 1 is. De gele jas staat symbool voor de luchthartige manier waarop alles vaak verhuld wordt. Je merkt soms helemaal niets van de grote geestelijke nood van de jongeren, in deze hectische tijd", aldus de kunstenares. 

Tour
De tour van Stille Strijd die half juli in Amsterdam begon gaat nog flink wat steden aan, en maakte al heel wat tongen los. Ook in Maastricht. "Het raakt me echt", zegt een van de dames die een tijd roerloos naar de kaartjes had staan kijken "Het is ook niet niks waar jonge mensen tegenwoordig mee te maken hebben. Ja, ik vind het een heel goede zaak dat hiervoor aandacht is." 

Zondag 10 september is het World Suicide Prevention Day - dan is er in Maastricht bij het beeld een bijeenkomst. Wethouder Anita Bastiaans zal er zijn, net als mensen van Stichting 113, en de kunstenares zelf. "We hebben dan ook een primeur. The Voice winnaar Dani komt dan zingen. Het wordt een speciaal nummer, want ook hij heeft in zijn omgeving te maken gehad met zelfdoding. Het wordt vast bijzonder", aldus Saskia Stolz. 

Hulp nodig? Bel met 0800-0113 of chat via www.113.nl