RTV Maastricht

E-bike challenge mislukt door losse fietsketting

Het had een overwinning moeten worden voor de E-bike van het Bonnefantencollege. Meerdere malen was er getraind om de challenge tussen een elektrische auto en een elektrische fiets tot een succes te maken. Maar de auto heeft vandaag gewonnen.

Devon Habets, de leerling die samen met andere technische leerlingen de elektrische fiets bouwde, heeft de voorbije weken vier keer geoefend en vier keer gewonnen. De electrische auto deed er een kwartier over om tijdens de spits van de ene kant van Maastricht naar de andere kant te rijden. Devon deed het in veertien minuten. Er moest worden aangetoond dat de fiets tijdens de spits sneller is dan de auto maar vanochtend liep tijdens de race de ketting van de fiets. 'Ik kreeg de ketting er niet op. Ik heb ook nog gesleuteld, maar toen het te lang duurde ben ik maar gaan bellen', aldus Devon. Hij gaat overigens niet bij de pakken neer zitten want als het aan hem ligt wordt de challenge snel overgedaan.

De E-bike van het Bonnefantencollege heeft een dak met zonnepanelen en die laden een accu op. De fiets hoeft dus niet aan het stopcontact. 'Het grote verschil met andere elektrische fiets is dat je niet zo hard hoeft te trappen', legt Devon uit. 'En je zit ook nog eens droog als het regent'.