Klacht over sepot eerdere steekpartij Osama I.

Tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om niet te vervolgen in een eerder steekincident waarbij Osama I. - verdacht van de dubbele moord van afgelopen donderdag - betrokken was, heeft het slachtoffer een klacht ingediend bij het gerechtshof in Den Bosch.

 

Een 24-jarige Libiër, slachtoffer van de steekpartij aan de Widelanken op 20 januari van dit jaar, heeft na het sepot in zijn zaak een klacht ingediend bij het gerechtshof in Den Bosch. Het betreft een zogeheten artikel 12-procedure, waarin betrokkenen die het niet eens zijn met een beslissing in hun zaak het hof verzoeken het Openbaar Ministerie te dwingen alsnog vervolging in te stellen. Een zittingsdatum staat overigens nog niet gepland. Het gaat dan om de vervolging van Osama I., de 37-jarige Syriër die wordt verdacht van de dubbele moord, afgelopen donderdag in Malpertuis en in Caberg, waarbij ook twee gewonden vielen. De eerdere steekpartij in januari werd geseponeerd omdat volgens het OM beide partijen schuld zou treffen. Dat is een opmerkelijke conclusie, omdat Syriër I., die de Libiër belaagde met een ketting en vervolgens met een mes in zijn been stak, in eerste instantie poging tot doodslag ten laste werd gelegd. Vast staat ook dat I. nog vóór dit incident twee keer aangifte deed tegen de Libiër, eerst van diefstal met geweld en vervolgens van bedreiging. Wegens gebrek aan bewijs seponeerde het OM ook deze twee zaken.

In de zaak van de dubbele moord van afgelopen donderdag is I. inmiddels verhoord, maar over een motief is nog niets bekend. Ook op de vraag of en hoe I. het afgelopen jaar gemonitord is door bijvoorbeeld het Veiligheidshuis, een samenwerking van onder andere OM, politie, zorginstellingen en de gemeente, blijft vooralsnog een antwoord uit. De verdachte zit nog steeds in beperkingen, wat betekent dat hij enkel zijn advocaat mag ontvangen.