Verdachte steekpartijen Malpertuis en Caberg goede bekende politie

Al begin januari van dit jaar meldt verdachte Osama I. zich drie keer op het politiebureau en doet twee keer aangifte van bedreigingen. Op 20 januari is hij betrokken bij een steekpartij op de Widelanken.

De van dubbele moord verdachte Syriër Osama I. is vrijdag na behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar een politiecel. De 37-jarige man zit in beperkingen, wat betekent dat enkel zijn advocaat hem mag bezoeken. Ook de vrouw van 21 en de man van 50 die bij het drama gewond raakten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Op de lichamen van de twee dodelijke slachtoffers, een Syrische man van 46 en een Syrische vrouw van 56, wordt vandaag sectie verricht door het Nederlands Forensisch Instituut.

Alle slachtoffers vielen donderdagavond rond negen uur bij twee steekpartijen, in de Botsaartstraat in Malpertuis en in de Joseph Postmesstraat in Caberg. Even hiervoor had verdachte I. al amok gemaakt in het cultureel-centrum-met-gebedsruimte Tevhid aan de Weustenraadstraat. Van dit incident werd aangifte gedaan. Na de moorden verscheen I. opnieuw in het Turkse centrum en werd hier aangehouden. Verdachte I. is geen onbekende van politie en justitie: zo meldt hij zich op 4 januari van dit jaar bij het politiebureau met een hamer. Hij doet aangifte van bedreigingen. Ook op 8 januari meldt hij zich, en andermaal doet hij aangifte van bedreigingen op 17 januari. Dan, op 20 januari, wordt I. aangehouden voor een steekpartij op het grasveld aan de Widelanken. Zijn slachtoffer overleeft de aanval. Het Openbaar Ministerie legt I. voorlopig een poging tot doodslag ten laste, maar seponeert de zaak later. Of en door wie de man sindsdien in de gaten werd gehouden bleef vandaag onduidelijk. Ook over het motief achter de moorden zijn geen mededelingen gedaan.