OM bevestigt: omstander arrestatie moest video wissen

Een getuige van de fatale aanhouding in winkelcentrum Brusselse Poort heeft een opgenomen video moeten wissen. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie aan RTV Maastricht. De agent verzocht dit omdat zo de privacy van het slachtoffer, dat op het moment van filmen gereanimeerd werd, gewaarborgd blijft.

Of er meerdere mensen zijn gevraagd video's te wissen, wat bij andere media wel wordt gesuggereerd, is bij het OM momenteel nog niet bekend. Vreemd genoeg vraagt de politie nu wel aan omstanders en getuigen om video's van het incident, waarbij agenten met veel moeite en met de hulp van burgers aan agressieve arrestant in bedwang probeerden te houden, door te sturen.

Het mogelijk gedwongen wissen van de video's leidde zelfs in de Tweede Kamer tot vragen.  Kamerleden Manon Fokke en Ahmed Marcouch roepen het ministerie van Veiligheid en Justitie op duidelijkheid te verschaffen in de bevoegdheden van de politie op dit gebied. Ook willen ze weten of het wissen van de beelden onderdeel is van het onderzoek naar het incident.

Overleden
Dinsdag werd een Macedonische man aangehouden in het winkelcentrum. Hij verzette zich zo hevig tijdens zijn arrestatie, dat de politie de hulp van omstanders nodig had om de man in te kunnen rekenen. Daarbij raakte de arrestant buiten bewustzijn en overleed later in het ziekenhuis. Onderzoek wees uit dat de Macedoniër uitgeprocedeerd was en Nederland moest verlaten.