Nieuwe techniek om exacte locatie hartritmestoornissen te vinden

Matthijs Cluitmans, arts-onderzoeker bij het Hart+Vaat Centrum in het Maastricht UMC+, is het gelukt elektrische hartactiviteit bij een kloppend hart driedimensionaal in beeld te brengen. En dit zonder inwendige metingen toe te passen. Hiermee is de locatie en oorzaak van hartritmestoornissen sneller gevonden.

Cluitmans deed dit via electrocardiographic imaging (ECGI). Dit is een waardevolle vondst, tot op heden was alleen een hartfilmpje, oftewel elektrocardiogram (ECG) bekend. ECGI kijkt als het ware onder de paraplu van het ECG en toont specifiekere details van het onderzochte hart. Hiermee kan de oorzaak en locatie van hartritmestoornissen veel sneller worden vastgesteld. Bovendien heeft Cluitmans met ECGI een relatie gelegd tussen afwijkingen in de elektronische herstelfase van het hart en het risico op ritmestoornissen en plotse hartstilstand. 

Voor de toepassing van de nieuwe techniek is Cluitmans en zijn team onderscheiden. Zij ontvangen op 29 augustus de Clinical Needs Translational Award (CTA) in Rome. 


Meer nieuws