240 lege stoelen op het Vrijthof

240 lege stoelen op het Vrijthof vanmiddag. Ze stonden symbool voor het aantal mensen dat op 7 oktober in Israël door Hamas gegijzeld werd en nog steeds niet terecht is.

"Dit is geen politieke actie", legt Gabriel Greenstein, mede-organisator van het initiatief uit. "Dit is bedoeld om mensen ervan bewust te laten worden dat er nog steeds 240 mensen gegijzeld zitten. Op 7 oktober zijn ze door Hamas weggerukt uit hun huizen in kiboetsen, uit steden en dorpen. Onschuldige mensen die niets met het conflict te maken hebben, oudere echtparen, jonge kinderen, babies."

Beelden
Op de stoelen rusten hun portretten. Een scherm naast de klok op het Vrijthof toont films en geluidsfragmenten. Beelden van Israëlische achtergebleven familieleden die wanhopig vertellen over hun verdwenen dierbaren, telefoongesprekken tussen kinderen en ouders, op het moment dat ze door Hamas overvallen werden. Sommige omstanders pinken bij het zien ervan een traan weg.

Mensen uit Maastricht en regio
De actie is opgezet door mensen uit Maastricht en de regio. Samen hebben ze geld bij elkaar gebracht om het initiatief ten uitvoer te brengen. "Het is een totaal gevoel van onmacht", zegt Greenstein. "Ik wil er naartoe om te helpen, om van alles te doen daar. Maar het kan niet." 

Reacties
De stoelen trekken de aandacht, maar echt druk is het nog niet, op het moment dat de actie begint. "De meeste mensen hebben begrip. Soms horen we vervelende dingen. Een man die dan 'Free Palestina' roept. Dat is prima. Daar sta ik helemaal achter, een 'free Palestina', maar dan wel een Palestina free van terreur", zegt Greenstein. "Dit is geen politieke actie. De gegijzelden ... die moeten gewoon zo snel mogelijk naar huis."