Beheerders Kasteel Hartelstein voelen zich vergeten

Itteren en Borgharen bleven dit keer droog tijdens het hoogwater, maar Kasteel Hartelstein, precies aan de rand van Itteren, is wel onder water komen te staan. Juist doordat de dorpen er zo goed vanaf gekomen zijn, hebben ze het gevoel dat ze vergeten zijn.

De schade is één probleem, maar de beheerders van het kasteeltje - dat huisvesting biedt aan onder andere een kringloopwinkel en een groep daklozen - vinden dat de gemeente in de rampdagen schromelijk in gebreke is gebleven. Het bestuur heeft inmiddels een boze brief naar de burgemeester gestuurd.

"Wij hebben het gevoel dat we vergeten zijn" zegt beheerder Henk Willems. "Ik heb hier, zoals in Itteren en Borgharen wel is gebeurd, géén auto met omroepinstallatie zien of horen langskomen". 

De gemeente Maastricht laten in een schriftelijke reactie weten donderdagochtend, voorafgaand aan de watersnood, telefonisch contact met Hartelstein te hebben gehad. "In dat gesprek is onder andere aangegeven dat er hoogwater komt en is er gewaarschuwd dat het hoogwater hoger is dan eerder verwacht." Aldus een woordvoerder van de gemeente. "We hebben aangegeven dat het advies is om maatregelen te treffen en om vooral de waterstanden goed in de gaten te houden." Ondanks deze adviezen van de gemeente was, volgens de beheerders van het kasteel, de mate van urgentie die daaruit sprak bij lange na niet hoog genoeg. 

Verder had men gerekend op meer actie vanuit de gemeente toen bleek hoe ernstig de situatie was na het onderlopen van het kasteel. "Tijdens de watersnood viel hier de stroom en de telefoonlijn uit" vertelt Willems "we konden daardoor niet meer op social media of op andere manieren aan informatie komen". 

Een reactie op de aan de burgemeester geschreven brief wordt op dit moment voorbereid, zo laat de gemeente weten. 

Foto: Flying-Eye