"Subsidie DSM was nodig"

De subsidie van 1,75 miljoen die de gemeente Maastricht aan DSM bood om de toekomstige panden - het voormalig Euroscoopgebouw en de oude ambachtsschool aan de Sint Maartenslaan - geschikt te maken voor gebruik - heeft zeker een rol gespeeld bij de keuze van het chemiebedrijf voor Maastricht als nieuwe plek voor het hoofdkantoor.

Dat meldt burgemeester Annemarie Penn-te Strake in een recente brief over de ontwikkelingen rondom de verhuizing van het bedrijf.

DSM had voor de nieuwe locatie van het kantoor behalve Maastricht ook twee andere locaties op haar lijstje staan, die locaties lagen buiten Limburg.

Aan Dagblad De Limburger had het bedrijf eerder gemeld dat men al voor Maastricht had gekozen voordat de financiële toezegging was gedaan. Het zou betekenen dat Maastricht de subsidie helemaal niet had hoeven doen. Volgens Penn-te Strake was de stelling van DSM aan de krant onjuist. De subsidie was nodig om het bedrijf voor Maastricht te laten kiezen, stelt ze. Daarin krijgt de burgemeester nu gelijk: in de laatste reactie die DSM zondag aan 1Limburg gaf liet men weten dat de keuze voor Maastricht een lastige was, omdat de kosten voor herhuisvesting naar de provinciale hoofdstad hoog waren. De subsidie van 1,75 miljoen die aangevuld zou worden met eenzelfde bedrag vanuit de provincie was daarbij doorslaggevend, zo meldt het bedrijf.