Regen in België zorgt slechts voor lichte stijging Maaswater

Ondanks de forse buien in België, zal de waterafvoer in de Maas niet verontrustend hoog worden. Dat laat Rijkswaterstaat vanochtend weten. Er is sprake van een licht verhoogde afvoer, wat neerkomt op een code groen.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei zondagochtend dat de waterstanden in de regenrivier, die van Frankrijk via België naar Nederland stroomt, 24/7 gemonitord worden, maar dat er geen reden is voor ongerustheid.
"Aan het eind van de middag is de afvoer ongeveer 900 kuub per seconde. Dat zou maximaal 1000 kunnen worden. Maar ter vergelijking: tijdens het hoogwater van vorige week was die afvoerpiek bijna 3300 kuub per seconde", verduidelijkt een woordvoerder.
De recente neerslag die in België in de regio Dinant voor nieuwe overstromingen heeft gezorgd, is volgens Rijkswaterstaat zeer lokaal. "Je praat wel over een heel groot gebied en die neerslag heeft natuurlijk effect. Het zorgt wel voor een hogere afvoer, maar die is voor de Maas in onze provincie desondanks niet noemenswaardig."
Na zondag weer daling
De geschatte 900-1000 kuub water per seconde op zondag is tegelijk de hoogste stand die het Maaswater dezer dagen zal bereiken op het meetpunt Sint-Pieter, waar de Maas onze provincie in stroomt. Na zondag gaat de afvoer in de Maas weer dalen naar zo'n 600 kuub per seconde op maandag, en dat zal dinsdag of uiterlijk woensdagochtend op zo'n 400 kuub per seconde liggen, aldus Rijkswaterstaat.

Bron: 1Limburg