Aandacht voor 'eus Mestreechs' op ontluchtingspijpen Kesselskade

Veldeke Krink Mestreech realiseert, in nauwe samenwerking met de gemeente, een gedicht van Frans Budé op de twee ontluchtingspijpen van de Maasboulevardtunnel op de Kesselskade. Het gedicht wordt op de ene pijp in het ‘Mestreechs’ geschreven en op de andere pijp in het Nederlands. Het onderwerp van het gedicht is natuurlijk gerelateerd aan de Maas, die hier vlakbij langs de stad stroomt.

“Door het geschreven dialect zichtbaar te maken in het straatbeeld van Maastricht en tevens de Nederlandse versie ernaast te plaatsen op zo’n toeristische plek als de Kesselskade, willen we het belang aantonen voor het erfgoed van Maastricht”, zegt Carlo Schrijnemaekers, voorzitter van de Veldeke Krink Maastricht.
“Voor ons leeft het Maastrichts als een eigentijdse moderne taal. Het wordt gesproken en geschreven door jong en oud én er is aandacht voor spelling, stijl en grammatica. Het gedicht is een cadeau van Veldeke Krink Mestreech aan de stad. Met dit cadeau willen wij uiting geven aan onze doelstelling om mensen te enthousiasmeren om het Maastrichts te gaan en blijven spreken, lezen en schrijven”, verduidelijkt Schrijnemaekers. 
Als het allemaal meezit, wordt het gedicht op 28 juli onthuld in aanwezigheid van de wethouder Organisatie, Sociale Zaken, Ouderenbeleid en Cultuur, Frans Bastiaens.