Drukte op kinderverpleegafdeling MUMC+: kinderen overgeplaatst

Het Maastricht UMC+ ziekenhuis moet bijna dagelijks kinderen overplaatsen naar andere ziekenhuizen omdat de kinderverpleegafdeling vol ligt. De drukte komt vooral door verkoudheidsvirussen die eigenlijk in de winter voorkomen, zoals het RS-virus.

"Ruim de helft van de kinderen op de kinderafdeling heeft een luchtinfectie, waarvan een deel ook het RS-virus. We zien met name besmette kinderen die jonger zijn dan één jaar", vertelt Michiel Bannier, kinderlongarts van het MUMC+. Volgens het ziekenhuis gaat het om 'enkele' kinderen.

Geen antistoffen door maatregelen Het RS-virus is een verkoudheidsvirus en kan bij kinderen een luchtweginfectie veroorzaken. Voor volwassenen blijft het vaak bij een simpele verkoudheid. Volgens wetenschappers krijgen veel kinderen er nu mee te maken vanwege beëindiging van de maatregelen rondom de lockdown. Normaliter bouwen kinderen namelijk antistoffen op door onderling contact. Maar omdat in de afgelopen winter veel kinderdagverblijven gesloten waren, is dat niet gebeurd.

Drukte op IC De kinderintensivecareafdelingen in Nederland liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. "We herkennen het beeld", zegt woordvoerder Rik van Laake van het MUMC+. "Ongeveer de helft van de opnames heeft te maken met virusinfecties die we normaal niet zien in deze tijd van het jaar." Verder heeft het MUMC+ incidenteel een streep moeten zetten door geplande kinderoperaties. Het ziet er nog niet naar uit dat het ziekenhuis over de piek heen is van winterverkoudheidsvirussen. Overigens komt slechts 2 procent van de kinderen met het RS-virus terecht op de IC.

De afgelopen twee weken heeft het MUMC+ kinderen moeten overplaatsen naar ziekenhuizen die meer dan 100 kilometer verderop liggen. "Maar gelukkig hebben we ook goede contacten met nabijgelegen de Belgische ziekenhuizen in Genk, Hasselt en Tongeren," vertelt Bannier "waar we ook kinderen naar hebben moeten overplaatsen. Het verhuizen van patiëntjes is noodgedwongen legt van Laake uit. "We willen overplaatsing zoveel mogelijk voorkomen, de impact voor het kind en de familie is namelijk behoorlijk groot."

 

In samenwerking met L1