RTV Maastricht

Maas heeft hoogste stand bereikt, Maastricht ontsnapt aan doemscenario

De Maas heeft in de loop van de nacht haar hoogste stand bereikt. Het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht.

Volgens de autoriteiten zou de hoogste stand tussen 3:00 en 4:00 uur bereikt worden en dan zou mogelijk 3.700 kuub water per seconde door de Maas stromen. "Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zitten ze "net niet tegen het doemscenario aan".

De piek bevond zich rond 4:00 uur bij Maastricht en verplaatst zich daarna langzaam richting het noorden. "Het is niet ernstiger dan we gedacht hadden. Dat betekent wel dat de maatregelen die we genomen hebben van kracht blijven", aldus de zegsman. De gebieden die geƫvacueerd zijn, blijven dan ook ontruimd.

De woordvoerder weet niet of het water nu ook weer gelijk gaat zakken. "Daar kan ik op dit moment niks over zeggen", zegt hij bij L1. "Het zal niet verder stijgen dan dat het nu is."

"Het lijkt er goed uit te zien maar we blijven alert", laat de gemeente Maastricht op Twitter weten. "Alle maatregelen blijven voorlopig van kracht." In de Limburgse stad zijn de twee stadsdelen Heugem en Randwyck ontruimd. Ook de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd zijn vanwege het hoge water afgesloten.

De Wilhelminabrug is uit voorzorg dicht vanwege trillingen. De Lage Kanaaldijk, die evenwijdig aan de Maas loopt, is met hekken afgesloten.

Artikel in samenwerking met L1