Rianne Letschert van Rector Magnificus naar bestuursvoorzitter UM

Prof. dr. Rianne Letschert is door de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht (UM) benoemd als voorzitter van het College van Bestuur. Rianne Letschert is op dit moment Rector Magnificus van de UM. Zij volgt Martin Paul op, die na ruim tien jaar de UM verruilt voor de Ruhr Universität Bochum.

Letschert, die sinds september 2016 Rector Magnificus van de UM was, begint op 1 november in haar nieuwe functie. De Raad van Toezicht van de UM start zo snel mogelijk de procedure voor de benoeming van een nieuwe Rector Magnificus.

De Raad van Toezicht en de Benoemingsadviescommissie zijn eensgezind: “Riannes werk als rector in de afgelopen jaren geeft alle vertrouwen in haar werk als de nieuwe voorzitter in de komende jaren. Ook in die rol zullen haar kwaliteiten tot hun recht komen: doelgericht, strategisch en met oog voor de menselijke maat. Rianne wordt voorzitter van een universiteit die steeds de verbinding zoekt, van regionaal tot internationaal. Haar voorzitterschap is een vanzelfsprekende volgende stap”, aldus Annelies van der Pauw, voorzitter Raad van Toezicht.

Doorbouwen aan strategische keuzes
Rianne Letschert: “Ik vind het een enorme eer dat de organisatie en alle collega’s en studenten die ik de afgelopen jaren in mijn hart heb gesloten, mij het vertrouwen geven deze stap te mogen gaan zetten. Als rector heb ik samen met Martin Paul en Nick Bos, de decanen en de hele universitaire gemeenschap op het vlak van onderwijs en onderzoek in de afgelopen jaren al heel mooie dingen mogen doen. Als voorzitter krijg ik de kans om over de volle breedte door te bouwen aan de strategische keuzes die we als universiteit hebben gemaakt, en om de uitdagingen die er liggen aan te pakken. Niet alleen voor de UM, maar ook daarbuiten. Denk daarbij aan de verdere verankering van de UM in onze regio, aan landelijke vraagstukken zoals de structurele onderfinanciering van universiteiten of de internationalisering van het hoger onderwijs. Ik zie het als mijn opdracht om als voorzitter de komende jaren met de hele UM-gemeenschap en onze netwerkpartners op al deze terreinen aan de slag te gaan, om zo samen onze toekomst verder vorm te geven. In de ‘spirit’ van de UM: zelfbewust, jong van geest en optimistisch!”