Bezoek aan ENCI-groeve gaat geld kosten

Bezoekers van buiten Maastricht die de ENCI-groeve verder willen betreden dan de visvijver, moeten vanaf volgend jaar betalen. Er blijft wel een mogelijkheid om gratis vanaf Chalet d’n Observant via de overgangszone langs Bistro Hoffmanni te lopen naar de trap en omgekeerd.

Tot dit plan zijn de gemeente, provincie, Natuurmonumenten, ENCI en bewonersvereniging Sint Pietersberg Adembenemend (SPA) gezamenlijk gekomen. William Gerardu, van SPA, noemt het plan een ‘pijnlijk compromis’, maar het is beter dan het alternatief: ‘Een groeve die voor iedereen tegen betaling was en alleen met excursies bezocht kan worden. .’

De samenwerkende partijen zijn het erover eens dat zonder enige vorm van betaling de toekomst van de groeve niet gegarandeerd is. Op dit moment lijkt het erop dat de toegangsprijs zes euro wordt. Als het aan Gerardu ligt, wordt dit ‘vrij hoge’ bedrag naar beneden bijgesteld naarmate de groeve meer winst maakt uit alternatieve inkomstenbronnen, zoals de horeca en excursies. Inwoners van Maastricht krijgen een pasje waarmee ze gratis naar binnen kunnen.