RTV Maastricht

Wereldreizigers nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee

Reizigers naar verre oorden brengen vaak multi resistente darmbacteriën mee terug naar huis. Dit zijn bacteriën die niet (meer) gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica. Dat blijkt uit recent onderzoek van microbiologen van de Universiteit Maastricht.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Washington University onderzochten het spijsverteringsstelsel van 190 Nederlandse reizigers op de aanwezigheid van antibioticaresistente (AMR) genen. De onderzoekers vonden onder meer AMR-genen die zelfs resistentie bieden tegen zogenoemde carbapenems, oftewel ‘laatste redmiddel-antibiotica’. Dit zijn antibiotica die worden gebruikt wanneer alle andere soorten antibiotica niet aanslaan.

“Multiresistente bacteriën vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst”, aldus onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van de Universiteit Maastricht. “Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker.” In ons land is  het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein.

Reizigers naar Zuidoost-Azië brengen het vaakst multiresistente bacteriën met zich mee.

Foto: Volodymyr Hryshchenko