Triatlete Maya Kingma wint de tweede World Triatlon Serie in Leeds

Na haar eerste podiumplaats bij de World Triatlon Series (WTS) vorige maand in Yokohama liet de Maastrichtse Maya Kingma ook in het Engelse Leeds gisteren zien dat ze tot de absolute wereldtop behoort en een kanshebber op eremetaal is tijdens de Olympische Spelen. Ze won deze triatlon in de WK-serie.

Kingma, die van origine langeafstandzwemster is, wist na de start direct de derde positie in het water te bemachtigen en kwam in het water niet meer in de problemen tijdens de Olympische afstand van 1500 meter.

Na de transitie op de fiets vormde ze samen met de Britten Coldwell en Learmonth de kopgroep, die dankzij een goede samenwerking de voorsprong op de concurrentie flink wist uit te breiden tot meer dan twee minuten.

Maya kingma had wederom de beste overgang naar het looponderdeel van tien kilometer. Coldwell was op voorhand de grote favoriet voor dit gedeelte, want in de voorafgaande WTS in Yokohama liep Coldwell bijna twee minuten sneller. Maar tegen de verwachtingen in versnelde Kingma na drie kilometer en moest Coldwell passen en enkel Learmont kon de ontketende Kingma volgen.

De spanning was te snijden nu Kingma voor de allereerste keer in haar carrière een kans had om een WTS te winnen. Maar Kingma, die in de vorm van haar leven verkeert, versnelde nog één keer in de laatste 500 meter en deelde daarmee de genadeklap uit aan Learmont en behaalde zo haar eerste WTS-overwinning. Ze stijgt hierdoor ook naar de eerste plaats in de strijd om het wereldkampioenschap.