Korte film over Maastrichts oorlogsverleden door Kumulus jongeren

Het betreft zo’n zeven jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die samen een korte film gaan maken onder de naam ‘Heldenverhalen’. Meer specifiek over de oorlogsjaren in Maastricht, de Tweede Wereldoorlog welteverstaan. Dit in aanloop naar Dodenherdenking op 4 mei. .

Het project is onderdeel van het landelijke Theater Na de Dam onder regie van Celine Daemen en toneelacademie studente Lore Mechelaere. Het project verbindt ongeveer 500 jongeren landelijk en maakt het tot taak om Dodenherdenking betekenis te geven. Dat doen ze enerzijds door digitale gesprekken en briefwisselingen tussen hen en ouderen over de oorlog. Zo wisselen ze van gedachten over toen én nu. Anderzijds richt de film zich in het bijzonder op een lokale, beruchte gebeurtenis in de stad op een bepaalde locatie. Een gebeurtenis die de boeken inging als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Maastricht. Het universiteitsgebouw aan de Grote Looierstraat was vlak na de oorlog namelijk een soort van gevangenis waar zogenaamde ‘foute Limburgers’ gestraft werden. Tot martelingen toe. Zo noemde Fred Cammaert, historicus (gespecialiseerd in de lokale geschiedenis in Limburg en met name het verzet tijdens WOII)  het een verschijnsel van het recht in eigen handen nemen. Wat veelal eindigde in een soort vergelding van de Maastrichtenaren onderling. Men had allemaal geleden tijdens de oorlog en het leek ook een soort afreageren van het onrecht in het algemeen, wat de oorlog hen ‘ had aangedaan,’ op de ‘slechteriken’. Maar zo zwart wit was het verschil vaak niet in de realiteit.
 
Heldenverhalen verdiept zich in deze ‘rituele zuivering’ vlak na de oorlog waarbij de jongeren zich verplaatsen in de goede- en slechteriken omtrent deze gebeurtenis…om er vervolgens over te reflecteren. De film moet nog gemaakt worden en zal naar verwachting zo'n kwartier tot een half uur duren. Men is daarnaast aan het kijken om deze lokaal op 4 of 5 mei uit te zenden