Stakingen glasfabriek brachten directie op de knieën

De stakingen bij glasfabriek O-I, eerder deze maand onder meer bij de vestiging in Maastricht, hebben tot resultaat geleid. De vakbonden FNV en CNV hebben namelijk gisteren een onderhandelingsresultaat bereikt met het Amerikaanse bedrijf Owens Illinois.

De nieuwe cao gaat in op 1 april 2020  in en loopt door tot 31 maart 2022. Vanaf 1 februari 2021 krijgen medewerkers er 2% loon bij. Op 1 januari 2022 komt daar nog 1,5% loon bij. Het onderhandelingsresultaat wordt nu eerst door de bonden voorgelegd aan de leden. Volgens de vakbonden  zijn verdere acties vooralsnog opgeschort in afwachting van die ledenraadpleging.
Ook de premieverhoging van het pensioenfonds wordt volledig vergoed door O-I. Bestuurder Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen: ‘Met dit nieuwe cao-bod kunnen werknemers bij Owens-Illinois uit de voeten. Zeker als we de compensatie voor de verhoogde pensioenpremie vanuit de werkgever erbij optellen. Die compensatie was een belangrijke uitkomst in de heksenketel die het pensioenstelsel momenteel is qua dekkingsgraden en premiehoogte. Samen met de loonsverhogingen komt er in totaal bijna zo’n 5% bij.’