Philharmonie zuidnederland verhuist naar Sint Theresiakerk

De kogel is door de kerk. Binnenkort letterlijk. Met de goedkeuring van de gemeenteraad start het plan om het kerkgebouw in de wijk Biesland te verbouwen en geschikt te maken voor huisvesting van het muziekgezelschap.

Denk aan aanpassingen ter verbetering van de koestiek en geluidisolatie. De ruimten onderin gaan in de toekomst als kantoor, muziekbibliotheek en opslagruimte voor de instrumenten dienen. De Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Elisabeth Strouven Fonds, Philharmonie zuidnederland en Sint Theresia-parochie dragen samen totale kosten van de verbouwingen, die men schat op zo’n 1,97 miljoen. De werkzaamheden starten in augustus 2021 en moeten eind 2022 afgerond zijn, waarna de verhuizing kan plaatsvinden.

De nieuwe thuisbasis voor het Philharmonie zit de kerkelijke functie niet in de weg. De Sint Theresia-parochie blijft de eredienst uitvoeren in de dag-kapel, met een eventuele uitstap naar de grote kerk bijvoorbeeld ter ere van feestdagen, zo laat lid Theo Thuis weten. De Theresiakerk kan rondom de activiteiten van Philharmonie zuidnederland heen werken en zo tot cultureel trefpunt uitgroeien, aldus de gemeente. Daarnaast blijft het gebouw als gemeentelijk monument en erfgoed behouden. 


Hiermee vertrekt het ensemble uit Theater aan het Vrijthof en dat lijkt een logische keuze volgens de intendant Stefan Rosu. “Door van het Theater aan het Vrijthof naar de Theresiakerk te verhuizen kunnen we niet alleen in voltallige omvang repeteren maar zijn er ook voldoende vierkante meters voor kantoor, muziekbibliotheek en instrumentenopslag. Hierdoor kunnen we blijven bijdragen aan het versterken van de culturele infrastructuur in de stad en regio.” Ook voor het Theater aan het Vrijthof is het voordelig omdat  nu de mogelijkheid onstaat om de grote zaal volledig te gebruiken voor programmering van voorstellingen. Desalniettemin blijft het philharmonie zuidnederland blijft een van de huisgezelschappen van het voormalige thuishonk.