RTV Maastricht

Binnenterrein achter Muziekgieterij vernoemd naar Richie Backfire

Het binnenterrein achter de muziekgieterij krijgt de naam Richie Backfireplein. Vernoemd naar Richard Bruine, die bekend werd als drummer van de Maastrichtse hardcoreband Backfire. Een band die bekend staat als de grote aanjager  van de hardcorepunkmuziek en die Maastricht wereldwijd als M-Town op de kaart zette.

Omdat op het moment dat er een nieuw plein is, er ook een naam moet komen, zo is dat door de overheid vastgesteld had het stadsbestuur bedacht dat dit terrein nabij de Muziekgieterij vernoemd moest worden naar een persoon die past bij de locatie van het poppodium. Een van de beste vrienden van de muzikant, Dave Reumers, vindt het een geweldig eerbetoon. Er is gekozen voor de artiestennaam van Bruine omdat deze internationaal herkenbaar is en dat past bij de huidige ontwikkelingen van het gebied, zo laat de gemeente weten. Maar hoe gaat dat nou een nieuwe straatnaam vinden? De commissie straatnamen adviseert het college over straatnamen. Er kwam in dit geval een verzoek voor een naam van dit terrein. Een eerste idee was om iets met het industriële verleden van het gebied te doen, maar de Muziekgieterij lag wat verder van de rest af. Daarom is men gaan kijken naar de huidige functie van de instantie in de muziekscene. Vervolgens nam de commissie de pophistorie van Maastricht onder de loep. De naam Richie backfire was wel een naam die eruit sprong. De regel is ook dat iemand minstens tien jaar geleden overleden moet zijn.

Hoewel een officiële opening van het plein op zich laat wachten, vindt de plaatsing van het  bordje waarschijnlijk wel al plaats. De bedoeling was dat er rondom de opening nog een programmering bij de muziekgieterij kwam. In de vorm van een backfire concert. Helaas maakt corona dat het moeilijk en is een dergelijk evenement voorlopig uitgesteld. Toch komt van uitstel geen afstel, want het internationaal publiek dat de overleden rockster aantrekt zou een gemiste kans voor het podium zijn. De gemeente Muziekgieterij wil wachten met het concert,  maar het straatnaambordje komt er, simpelweg omdat dit nou eenmaal verplicht is.